Начало Новини Русия е оказвала помощ на йеменските хуси при атаки срещу търговски кораби,...

Русия е оказвала помощ на йеменските хуси при атаки срещу търговски кораби, пише в. "Уолстрийт джърнъл"

44
Търговски кораб е бил улучен от ракета недалеч от йеменското пристанище Аден; няма данни за пострадали и материални щети

Русия е предоставяла данни на йеменските бунтовници хуси, за да им помогне при атаките срещу търговски кораби в Червено море, пише в статия на в. „Уолстрийт джърнъл“.

Според американския всекидневник хусите са си гарантирали достъп до руски сателитни данни, с които са се снабдили с помощта на ирански посредници. С помощта на тези данни те са атакували плавателни съдове с балистични ракети и дронове.

Хусите, които контролират обширни територии в Йемен, от месеци атакуват Израел и кораби, свързани с еврейската държава, като казват, че правят това от солидарност с палестинското ислямистко движение „Хамас“, с което Израел се сражава в ивицата Газа от една година.

Тези атаки пречат на морския трафик в район, който е от ключово значение за световната търговия. Съединените щати сформираха международна морска коалиция и поразяват цели на хусите в Йемен, понякога с помощта на Обединеното кралство.