Начало Свят Русия атакува Киев с балистични ракети

Русия атакува Киев с балистични ракети

34
атака с дронове срещу Киев
Русия извърши първата нощна атака с дронове срещу Киев от 12 дни насам, съобщиха украински военни
Украинска система за противовъздушна отбрана в Киев прехваща руски дрон на 30 май 2023 година. Снимка: АП/БТА

Русия изстреля безпилотни самолети, крилати и балистични ракети към Киев и вероятно и към други градове в Украйна, според доклад на военновъздушните сили на Украйна тази сутрин, цитиран от Асошиейтед прес.

Няколко серии експлозии разтърсиха украинската столица в ранните часове на деня, което накара жителите да потърсят подслон в бомбоубежища.

Кметът на Киев Виталий Кличко съобщи, че екипите за спешна помощ са изпратени в Голосиевския и Соломианския район на града.

Съобщава се за един ранен от падащи отломки в Шевченковски район, посочи Кличко.

„За всичко ще има отговор. Врагът ще го усети,“ написа ръководителят на президентската канцелария Андрий Ермак на страницата си в „Телеграм“ след нападението.

Според информация от украинските военновъздушни сили, Русия е изстреляла няколко групи крилати ракети, заедно с изстрелване на балистични ракети и няколко безпилотни самолета, насочени към Киев.

Според украинските медии има и съобщения за експлозия в Харков, втория по големина град в Украйна.

Този обстрел идва след като руските военни заявиха, че са прехванали и унищожили 158 украински безпилотни летателни апарата, насочени към няколко руски региона, в една от най-големите атаки по време на войната, която вече тече две години и половина.