Начало Избор на редактора РСМ се прости с членството си в ЕС, Брюксел покани само Албания

РСМ се прости с членството си в ЕС, Брюксел покани само Албания

54
Европейска комисия (ЕК)
Снимка: БТА

В сряда се случи нещо неочаквано, което ще промени сериозно хода на интеграцията на Западните Балкани в Европейския съюз – посланиците на страните от Европейския съюз единодушно решиха да започнат преговори за членство с Албания.

Тази стъпка фактически разделя Албания от Република Северна Македония (РСМ), след като двете държави досега бяха обявявани за пакет в преговорния процес.

Причината за това разделение е, че РСМ не е изпълнила задълженията си, включително вписването на българите като държавнотворна народност в преамбюла на конституцията – нещо, което македонските управляващи неведнъж са заявявали, че не е проблем да се направи, но не го правят.

Нещо повече – в последните седмици Скопие сериозно изостри тона си с властите в България, като вероятно това е наклонило везните и е довело до временно затръшване на вратата на Брюксел под носа на новите управляващи в страната.

Гърция е потвърдила, че Албания е разрешила споровете си с нея, което е допринесло за решението за започване на преговори с Тирана.

Тирана има зелена светлина още от 2020 г., но не може да продължи напред заради вътрешнополитическите проблеми в Северна Македония и конфликтът между Скопие и София.

Не така добре обаче стоят нещата в РСМ.

От идването на Христиан Мицкоски (ВМРО ДПМНЕ) на власт в Северна Македония отношенията с България бяха влошени, а напрежението между двете държави се изостри след изкуствено разпален „скандал“ заради липсващо знаме в президентството по време на визита на държавния глава Гордана Силяновска-Давкова.

През юли 2022 г. имаше направено европейското предложение, което даде възможност на Северна Македония да върви напред – става въпрос за промените в Конституцията и реформи, които са от съществено значение за европейския път на страната. В същото време риториката в страната е, че няма да бъдат направени промени в Конституцията „под български диктат“.

Отказът РСМ да продължи процеса си на интеграция в ЕС е победа за пропутинските и просръбските сили, които нямат интерес този процес да бъде завършен. Така РСМ ще остане още дълго време в орбитата на Москва и Белград.

Това донякъде би имало и позитивни последици за България, тъй като лишаването от европейска перспектива ще доведе до напускане на македонци и вливането им у нас. Това означава частично решаване на сериозни проблеми с липсата на кадри в определени области, които страната ни изпитва. 

Интеграцията на македонците е много по-лесна, тъй като много от тях имат и български паспорти и владеят езика.