Начало Свят „Робо, ела тук!“ – извикал 71-годишният нападател на словашкия премиер и стрелял

„Робо, ела тук!“ – извикал 71-годишният нападател на словашкия премиер и стрелял

114
Роберт Фицо
Роберт Фицо

Инцидентът, при който днес бе стреляно срещу словашкия премиер Роберт Фицо и извършителят бе задържан, се оказа работа на 71-годишен пенсионер по име Юрай Ч. от град Левице. На момента мотивите на извършителя не са ясни. Според някои местни източници, въпросният Юрай Ч. е познат като Юрай Чинтула, който е словашки писател и активист на партията „Прогресивна Словакия“. Преди нападението той извикал на премиера: „Робо, ела тук“ и открил огън.

Покушението се случи след заседание на правителството в град Хандлова, когато Роберт Фицо се обърнал към малка група поддръжници. В този момент Юрай Ч. извършил няколко изстрела. Поради сериозното му състояние, Фицо беше транспортиран с хеликоптер до Банска Бистрица, тъй като не можеше да бъде пренесен до Братислава.

През октомври 2023 година Роберт Фицо стана премиер на Словакия за четвърти път. В този момент британският в. „Гардиън“ публикува заглавие: „Бившият словашки премиер Роберт Фицо заема проруска позиция след изборен успех в страната“.

На изборите тогава партията „Прогресивна Словакия“ се нареди на второ място с над 18% от гласовете, докато „Глас“, който се отдели от „Смерт“, беше трети с почти 15%. Напомняме, че Фицо беше принуден да подаде оставка през 2018 година след масовите протести, последвани от убийството на разследващия журналист Ян Куциак и партньорката му Мартина Кушнирова.

След убийството на Ян Куцияк, много колеги бяха уверени, че това ще остане като едно от многото неразкрити убийства в Словакия. Однакво, може би техните опасения няма да се потвърдят.

През последните две десетилетия много убийства в страната останаха неразкрити, предимно защото високопоставени политици и полицаи бяха причастни. Това пораждаше убеждението сред словашките журналисти, че истината за убийството на Ян Куцияк и Мартина Кушнирова никога няма да бъде разкрита.

Обаче това може да се промени. Предполагаемите извършители са били арестувани и са били кооперативни по време на разследването. Единственият, който сътрудничи, е Золтан А., докато другите три лица отказват да дадат показания.

Този анонимен документ не разкрива кой може да е зад криминалното деяние и мотивите му. Информацията показва, че Ян Куцияк е бил заплашван от сомнителния бизнесмен Мариан Кочнер и че той може да бъде в центъра на всичко. Снимки отбележени през 2017 година показват връзката между Кочнер и Алена Щ.. Самият Кочнер, който е в ареста за измама, отрича всяка връзка с Алена Щ..

Разкриването на убийството на Куцияк и Кушнирова може да промени правосъдието в Словакия. Много колеги на разследващия журналист изразяват несъгласие с политическата намеса в различни криминални дела.