Начало Свят Роберта Мецола е преизбрана за председател на Европейския парламент

Роберта Мецола е преизбрана за председател на Европейския парламент

39
Роберта Мецола
Роберта Мецола
Снимка: БТА

Момичето, което се превърна в най-младия председател на Европейския парламент и първия гражданин на Малта на този пост, е Роберта Мецола. Тя е един от първите жени малтийски евродепутати, специализирана в европейското право като юрист. В семейството си е съпруга и майка на четирима синове.

Роберта Мецола е родена през 1979 година в Малта и е завършила право в различни университети. През студентските си години активно подкрепя членството на Малта в ЕС и се присъединява към различни организации. След краткото си участие в студентската организация „Европейски демократи“, тя стъпва на политическата сцена като член на ЕП. В брака си с финландския политик Уко Мецола, те също се кандидатират за ЕП. След неуспеха през 2009 г., Роберта печели мандат през 2013 г. и става третата жена председател на Европарламента, получавайки втори мандат през 2022 г.

Предизвикателства пред новия мандат

След успешните си първи години като председател на ЕП, Роберта Мецола се изправя пред нови предизвикателства – ковид пандемията, войната в Украйна и корупционния скандал в Европарламента. Тя обаче е решена да продължи борбата с корупцията и да поддържа ценностите на ЕС. С втория си мандат пред нея стоят трудни решения и по-голямо влияние на десните сили и евроскептиците.