Начало България Решения на Отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката: ...

Решения на Отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката: Измерването на уменията в природните науки за девети клас ще е на 14 и 15 октомври, доставени са и над 9,5 милиона безплатни учебници

39
Решения на Отрасловия съвет в Министерството на образованието и науката:
                                                                                                 Измерването на уменията в природните науки за девети клас ще е на 14 и 15 октомври, доставени са и над 9,5 милиона безплатни учебници

Измерването на умения в областта на природните науки за деветокласниците се планира да е на 14 и 15 октомври и ще се осъществи на електронни устройства. Това съобщи служебният министър на образованието и науката проф. Галин Цоков пред социалните партньори от Отрасловия съвет по образованието в Министерството на образованието и науката (МОН), съобщи пресцентърът на ведомството. 

Това няма да е външно оценяване и за да не се създава стрес у учениците, резултатите при желание от страна на ученика и по преценка на учителя ще се вписват вместо текуща оценка от входно ниво, обясни министър Цоков.

С тестовете, включващи задачи за измерване на умения в областта на природните науки, учителите по съответните предмети ще бъдат подпомогнати в задаването и оценяването на такъв тип задачи и ще се апробират и различни платформи, които в бъдеще биха могли да подпомагат обучението, подготовката и провеждането на различни видове изпити и изпитвания. Също така ще се постави и фокус върху ключови за международното изследване PISA – 2025 теми, като енергия, зелена енергия, парников ефект, озонова дупка, рециклиране, и учениците ще се доближат до типа задачи и средата, в която част от тях ще работят по време на реалното изследване.

Наред с това МОН ще продължи усилията си за въвеждане на повече практически задачи в тестовете на всички предстоящи изпити от националните външни оценявания, каза министър Галин Цоков. 

На заседанието на Отрасловия съвет бяха представени и данни за началото на новата учебна година. Всички училища и детски градини са подсигурени с учебни комплекти. За началото на учебната 2024/ 2025 година на образователните институции са доставени над 9 500 000 броя познавателни книжки, учебници, учебни комплекти и учебни помагала, които са безплатни за децата. За тях бяха отпуснати 122 млн. лв., като за първи път бяха включени и над 300 000 ученици от осми до 12-и клас. 

Беше отчетено също, че към 15 септември системата на предучилищното и училищното образование е обезпечена с педагогически специалисти. Няма постъпила информация за недостиг на учители, като и в момента продължава процесът по заемане на работни места.

По данни, подадени от Регионалните управления на образованието, общо за страната свободните места са 0,3 процента от всички учителски позиции. От общия брой на педагогически специалисти на възраст до 35 години, включително, е 13 889, което е 15 процента.

На заседанието бяха обсъдени и възможностите за увеличение на работната заплата в системата. Министър Галин Цоков изказа благодарност към социалните партньори за ползотворната съвместна работа и за добрия диалог, а те изразиха удовлетвореност от спокойствието в системата.

От социалните партньори в Отрасловия съвет участваха: председателят на Синдиката на българските учители – д-р Янка Такева, д-р Юлиян Петров – председател на Синдиката „Образование“ към КТ „Подкрепа“, Аспарух Томов – председател на Независимия учителски синдикат, Диян Стаматов – председател на Съюза на ръководителите в системата на народната просвета, и Петя Йосифова – заместник-председател на съюза, Асен Александров – председател на Сдружението на директорите в системата на средното образование, и заместник-председателят Иванка Харбалиева, представител на Българска асоциация на частните училища и други.

От МОН на заседанието на Отрасловия съвет присъстваха също: заместник-министър Емилия Лазарова, началникът на кабинета на министъра Наталия Михалевска, главният секретар Любомир Йосифов, директори на дирекции и експерти.

Както писа БТА, създадена е цялостна организация и учебната 2024/2025 година ще бъде първата с безплатни учебници за всички ученици, съобщиха в края на август от МОН в отчета си за свършеното в периода на управление на служебното правителство от април до август 2024 г., който беше публикуван в сайта на ведомството.