Начало Новини Република Северна Македония отбелязва Деня на независимостта

Република Северна Македония отбелязва Деня на независимостта

69
Република Северна Македония отбелязва Деня на независимостта

Република Северна Македония отбелязва националния си празник – Деня на независимостта. Честванията започнаха още вчера, когато в парламента на страната беше връчена  държавната награда „8 септември“ на треньора по таекуондо Борче Костовски, под чието ръководство Деян Георгиевски спечели сребърен медал на Олимпийските игри в Токио, а снощи в казармата „Илинден“ в Скопие празникът беше отбелязан с  почетна артилерийска стрелба.

Днес правителството на Република Северна Македония организира празнична програма под мотото „Заедно се борим, заедно ще успеем!“. Основното събитие ще се проведе в следобедните часове в сградата на филхармонията в Скопие, където ще бъде показан и специално подготвен филм, който включва архивни материали от референдума през 1991 г., на който страната обявява независимост. 

Референдумът за обявяване на независимост на страната, която до тогава е в границите на Социалистическа федеративна република Югославия (СФРЮ), се провежда на 8 септември 1991 година. При избирателна активност 75,7 процента и одобрение от 96,4 процента от гласувалите парламентът обявява независимост с решение от 17 ноември 1991 г. и започва процес на отделяне от федерацията.

България е първата страна, която на 15 януари 1992 г. признава новата държава под името Република Македония.