Начало Свят Ректорът на севернокорейски военен университет се е удавил в Москва

Ректорът на севернокорейски военен университет се е удавил в Москва

44
Делегация от севернокорейски военни педагози, водена от ректора на военния университет „Ким Ирсен“ Ким Гем-чол (вторият вляво),
Делегация от севернокорейски военни педагози, водена от ректора на военния университет „Ким Ирсен“ Ким Гем-чол (вторият вляво), заминава от летището в Пхенян на 8 юли 2024 г. на път за Москва. Снимка: АП/БТА

Севернокорейски служител, който бил на посещение в Русия и чието име съвпада с това на мъж, цитиран от като ръководител на военен университет в Северна Корея, се е удавил, докато е плувал в езеро край Москва, съобщава БТА, като се позовава на руски медии.

Сайтът Baza съобщи, че Ким Гем-чол е починал на 11 юли в езерото в Зеленоград, на около 37 км. северозападно от Москва. Това съобщение е предадено от Ройтерс.

Del>КЦТА на Северна Корея посочи, че севернокорейска делегация, включваща елитни военни инструктори, е отпътувала към Русия на 8 юли за първия военен обмен между двете страни, след подписването на споразумение за по-тясно военно сътрудничество.

КЦТА потвърди, че ръководителят на делегацията е Ким Гем-чол, който е определен като президент на Военния университет „Ким Ир-сен“. Той ръководиц оделегацията, а лидерът на страната, Ким Чен-ун, посети военния университет като част от подготовката си, след като е учил в Швейцария като млад.

Посолството на Северна Корея в Москва не е потвърдило информацията за смъртта и самоличността на Ким до момента.

Московската полиция, която не е коментирала инцидента публично, е в процес на разследване на случая, според информация от каналът SHOT в „Телеграм“.

И Baza, и SHOT описват починалия като човек, който е бил на официално посещение и е бил отседнал в посолството на Северна Корея в Москва. Нито едно издание не споменава връзките му с военното образование, само че е работил в селското стопанство.

Baza твърди, че Ким плувал в езерото Болшой Городской в Зеленоград, придружен от преводач, в опит за освежителен ден по времето. Той изчезнал, докато плувал и имало сигнал за помощ към полицията. Тялото му е намерено на следващия ден в езерото. Ким е бил на 64 години.