Начало Свят Редица страни обещаха допълнителна помощ за Киев

Редица страни обещаха допълнителна помощ за Киев

39
Володимир Зеленски
Снимка:БТА

Множество държави обещаха допълнителна помощ за Украйна в борбата й срещу Русия. Президентът на Украйна, Володимир Зеленски, изяви на срещата на Контактната група за Украйна в американската военновъздушна база Рамщайн в Германия, че страната му се нуждае от допълнително военно снабдяване за защита срещу Русия, съобщи БНР.

Европейската комисия ще предостави допълнителна хуманитарна помощ от 40 милиона евро на Украйна поради постоянните атаки върху енергийната й инфраструктура. От тази сума 35 милиона евро са насочени за хуманитарни проекти в страната, а 5 милиона за подпомагане на най-уязвимите украински бежанци и общности в Молдова, които ги настаняват.

Франция ще използва част от 1,4 милиарда евро, които са съответствали на лихвите по конфискувани от Европейския съюз руски активи, за да финансира закупуване на военно оборудване за Украйна, съобразено със сключеното през пролетта европейско споразумение. Това означава, че Франция ще има на разположение 300 милиона евро за тази година. Около 200 милиарда евро руски активи бяха замразени от ЕС след руската инвазия в Украйна. През май държавите-членки на ЕС се споразумяха да ползват лихвите от тези замразени активи на руската централна банка.

Германия ще предостави още 12 самоходни гаубици на Украйна, заяви министърът на отбраната Борис Писториус по време на срещата. Прогнозира се, че шест от модерните бронирани машини ще пристигнат до края на годината, а другите – до 2025. Общата стойност на 12-те гаубици е определена на 150 милиона евро.

САЩ обещаха на Киев още 250 милиона долара за военно снабдяване. Министърът на отбраната Лойд Остин обаче поясни, че използването на предоставеното от американците военно оборудване за атаки върху Русия от далеч няма да промени сериозно положението в Украйна. Така той деликатно се опротиви на желанието на Киев за премахване на ограниченията на използване на това оръжие.