Начало Водещи Реакции след избора на новия български патриарх

Реакции след избора на новия български патриарх

214
Български патриарх - Даниил Видински.
Снимка: БТА

Новият български патриарх беше избран на балотаж между Врачанския митрополит Григорий и Видинския митрополит Даниил, но с много малка разлика. За Видинския митрополит Даниил са гласували 69 делегати, за Врачанския митрополит Григорий – 66. Но има три недействителни бюлетини, колкото е и разликата между двамата кандидати.

Личността на Григорий предизвика разнопосочни реакции сред обществеността и политическия живот у нас, заради това, че е отявлен защитник на Кремъл. Той  подкрепи руската инвазия в Украйна в дълго видеопослание, излъчено през 2023 г. и остро критикува решението на българското правителство от септември 2023 г. да изгони главата на Руската църква в София, архиепископ Василий, и двама белоруски свещеници, обвинени, че служат на руските геополитически интереси.

Ето и първите реакции след избора му:

Държавният глава Румен Радев пожела на новия български патриарх здраве, дълголетие и благополучни дни начело на Българската патриаршия.

„Вярващите се нуждаят първо, когато говорим за нашата църква, от единствено на църквата, от единство на православието, нуждаят се от водачество към духовен възход на българския народ“,  заяви пред журналисти той.

Вицепрезидентът Илияна Йотова каза, че и тримата кандидати са били много достойни.

„Избрахме един достоен български патриарх, искам да му пожелая „На добър час!… Познавам го от общи инициативи. Това е човек, който говори изключително мъдро. Ще бъде добре да се вслушаме в думите му, много интелигентен човек“, допълни Йотова.

Пред журналисти служебният премиер Димитър Главчев заяви:

„Вярващите се нуждаят се от патриарх, който да бъде обединител, какъвто беше Светейшият Неофит, Бог да го прости „

На въпрос достоен избор ли направи Българската православна църква, премиерът отговори:

„След като е канонично одобрен, няма какво друго да кажем. Държавата не би трябвало да се бърка в работата на църквата, макар че в източното православие е малко по-особено. Там през историята е характерно известно приближаване. Аз съм по-скоро на мнението, че държавата не трябва да се бърка в църковните дела“, каза още Димитър Главчев.

Българският еврокомисар Илияна Иванова написа във Фейсбук.

„Поздравявам новоизбрания български патриарх Даниил! Пожелавам му здраве, дълголетие и мъдрост за благото на Българската православна църква!“.

Българската православна църква винаги е правила достоен избор, заяви председателят на парламента Рая Назарян.

„Пожелавам на Негово Светейшество новия патриарх здраве, дълголетие и с мъдрост да ръководи делата на Българската православна църква. Вярвам, че в неговите молитви винаги ще присъства единението и благополучието на българския народ“, каза още председателят на парламента.

Във фейсбук профила си лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов написа:

„Имаме избран нов патриарх – доскорошният видински митрополит Даниил. Нека Бог да умножи дните му и да наставлява действията му, за доброто на България, българския народ и православните християни.“

Избраният за патриарх митрополит Даниил е истински монах, млад човек, който е за пример на много духовници, каза за БТА отец Димитър Михайлов, който е и първият демократично избран кмет на Смолян.

„Разговаряли сме на богословски теми и аз съм удовлетворен от това, че е много по-млад, но богословски подготвен, философски ориентиран, научно обоснован“, посочи отец Димитър Михайлов.

„При тези макар и редки срещи, добих представа за него като човек, висш духовник и достоен за патриарх на българите, допълни отец Димитър. Миряните в Смолян трябва да са благодарни, че Светият Дух реши той да бъде избран, ние се молихме за него“, каза свещеникът.

Той заяви, че е впечатлен от смиреността на митрополит Даниил, неговата подготвеност за висш духовник, милосърдие и желание да се отнася с любов и уважение към хората.

Игуменът на Гигинския манастир архимандрит Никанор напуска Българската православна църква в знак на несъгласие с избора на новия патриарх Даниил. Архимандритът съобщи намерението си в профила си във Фейсбук. Никанор заяви, че от днес нататък неговият патриарх е вселенският Вартоломей. Той смята новия български патриарх за проруски настроен, като дори намекна, че е избран от службите на Кремъл.

„КАТО ПО УЧЕБНИК НА КГБ! Патриарх Даниил Български, да ви е честит! МОЯТ ПАТРИАРХ ОТ ДНЕС СЕ КАЗВА Вартоломей Ι. Утре си подавам заявлението, че напускам БПЦ!“, заяви в профила си игуменът на Гигинския манастир.

Още преди да вземе решението си и преди църковния избор Никанор коментира по Нова телевизия, че ще напусне БПЦ, ако бъде избран Даниил.

„Само преди няколко дни отец Даниил нападна Вселенския патриарх. Ако застане такъв човек с бялото було – за мен това е дъното на Българската православна църква. Вие ще видите какво ще стане. Жалко за България“, заяви архимандрит Никанор. „Аз лично, ако стане патриарх Даниил, ще трябва да напусна Българската православна църква. Няма да бъде етично да заемам такава позиция“, добави той.

От тук нататък – разединена България, разединена Църква, разединен народ, написа в профила си във фейсбук българският политилог и дипломат Илиян Василев.

„Познавах и патриарх Максим и патриарх Неофит. В сравнение с тях, днес БПЦ просто се срина. Още когато започнаха игрите на Николай с поканите към вселенския и срещите му с Делян Пеевски, който сам каза, че той избира всичко у нас, си казах, че най-вероятно иде реч за игра за отвличане на внимание, която най-накрая да произведе проруски патриарх у нас. И Николай и Пеевски са дълбоко свързани с Русия и няма сила, която да ги отклони от този път. Веднага щом чух резултатите – с удобните три гласа недействителни – си казах, че бавно и постепенно Русия налага волята си у нас – след избора на „атлантика“ Пеевски и Борисов, ще изберем и пропутинския патриарх, а след това ще пуснат и проекта си Румен Радев на терена. До пълното и окончателно завладяване на страната от проруските сили.
Дори тези демонстративната срещата на Борисов с вселенския патриарх е пак пунта мара, демонстрация за сваляненаотговорност. Истината е, че Даниил нямаше как да бъде избран без прякото и непрякто съучастие на Борисов и Пеевски. Те държат задкулисието, а то, през избора на патриарх, както се оказва са пореден път се оказа дълбоко свързано с Путинова Русия.
От тук нататък – разединена България, разединена Църква, разединен народ.
Демократичните сили не продумаха дума през цялото това време. Защото те са над тези неща“, пише Всилев.

Още актуални коментари – четете тук