Начало Водещи Реакции в България след отделянето на Македония по пътя за ЕС

Реакции в България след отделянето на Македония по пътя за ЕС

84
Народно събрание, парламент
Снимка: БТА

Република Северна Македония засега се прости с перспективата за членство в Европейския съюз. Препъникамък се оказа отказа на Скопие да впише българите като малцинство в Конституцията си, а в последните дни македонски политици изостриха реториката си спрямо България.

У нас политическите реакции не закъсняха.

Лидерът на най-голямата формация в парламента у нас Бойко Борисов, който е и председател на външната комисия, призова за спокойни коментари от страна на парламентарно представените партии.

„Искам да уверя българския народ, че всичко, което сме направили в ЕНП, в ЕС и l ЕК, много добре сме чути. Така действат европейските институти. Те не заплашват, те не обиждат, а резултата е, че Албания върви напред. Тя прие българското малцинство, а нашите колеги от РСМ да понесат или да понасят това, което тяхното поведение към днешна дата са си сътворили“, заяви Борисов.

Отношение по темата взе и Кирил Петков – съпредседател на ПП-ДБ:

„Френското предложение се оказа много добро за България. Реално целият ЕС застана на страната на България и РСМ трябва да реши иска ли да приеме българите в своята Конституция или пътя ѝ към Европа се затваря.“

„Македонската държава, особено след изборите, отказва да изпълни договорите както с България, така и с нашите партньори в ЕС. Очевидно е, че трябваше да се вземе решение, което да покаже, че след като не искаш да спазваш договорите, очевидно и отсрещната страна също няма да спазва тези договорености, които е имала към теб“, коментира и председателят на „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Според председателя на ПГ на БСП Борислав Гуцанов реакцията на Брюксел е „нормална“.

„Особено последните от миналата седмица на официалните лица от Македония, нямаше каква друга реакция да бъде. По какъв ли не начин ни нарекоха и мисля, че това беше съвсем справедливо решение. Не можеш да имаш такъв речник, такава омраза на две съседни държави и да очакваш да бъдеш страна-членка на ЕС“, обясни той пред журналисти в парламента.

Според Тошко Йорданов РСМ не отговаря на поетите ангажименти, които сама е подписала в преговорната рамка.

„Така че те не могат дори да се надяват да започнат преговори, още повече с непремерените изказвания на техни ръководители. Най-нормално е те да стоят там, където са или извън ЕС, и няма да започнат никога, ако не променят поведението си и ако не приемат българите в Конституцията на Северна Македония“, допълни той.

В същото време комисията по външна политика в Народното събрание прие проект на декларация във връзка с изявления спрямо България от страна на управляващи политически фактори в Република Северна Македония (РСМ).

Разгледахме темата и декларацията на колегите от „Възраждане“, която беше подкрепена, съобщи пред журналисти председателят на външната комисия Бойко Борисов (ГЕРБ-СДС) след заседанието ѝ.

След дискусиите и по преамбюла, и по точките в декларацията, намерихме абсолютен консенсус, посочи той. Колегите от „Възраждане“ се отказаха от четвърта, пета, шеста и седма точки, направихме леки корекции в преамбюла, а точка едно, две и три абсолютно съвпадат с нашия договор за добросъседство и със стратегическите ни планове в Европейския съюз, каза Борисов.

Той съобщи, че след малко декларацията ще бъде изчетена в пленарната зала и ще бъде приета още днес от Народното събрание. Най-важното, което даваме като знак, е, че българските политици, българската държава, всички партии сме единни, когато се касае за добросъседството между двете държави, и всеки, който го нарушава, да си понася своята отговорност, коментира Бойко Борисов.

Ангел Георгиев („Възраждане“) коментира, че като вносители са предложили декларация, която е наистина консенсусна. Приемат се три точки, които са консенсусни, това са точките на „Възраждане“ с козметични, стилистични редакции, посочи той.

Тази декларация ще покаже, че всички политически сили в България могат да бъдат обединени, особено що се отнася до българския национален интерес, до защита на историческата истина, на нашите сънародници в РСМ и на българската позиция, заяви Георгиев.

Тошко Йорданов („Има такъв народ“) каза, че не е имало спорове, а текстът е бил по-скоро прецизиран. В началото се тръгна дали да има ли няма декларация, важното е, че българският интерес надделя в случая, коментира той. Хубаво е, дали е последният или първият ден на парламента, когато става въпрос за интересите на България, да се разбираме, каза още Йорданов в отговор на въпрос.