Начало България Радомир Чолаков само за ДЕБАТИ: Съдебната реформа можеше да се е случила...

Радомир Чолаков само за ДЕБАТИ: Съдебната реформа можеше да се е случила и без промените в Конституцията

59
радомир чолаков
На снимката: Радомир Чолаков, председател на Комисията по правни въпроси

Известно е, че съдебната реформа вече би била реализирана, дори и без изменения в Конституцията.

Тази точка на гледна беше изразена от депутат Радомир Чолаков, който е председател на комисията по конституционни въпроси и член на правната комисия в парламента, в интервю за ДЕБАТИ.БГ.

Според него, промените в Закона за съдебната власт са блокирани поради обсъжданията в Конституционния съд относно промените в Конституцията.

„Изменихме Конституцията и в момента се намираме в ситуация, в която измененията са подложени на спор в Конституционния съд, което спира приемането на Закона за съдебната власт (ЗСВ) и възпрепятства избора на нови органи. Целият процес беше забавен, а съдебната реформа не бе осъществена, вследствие на грешната концепция на колегите от ПП-ДБ, че първо трябва да бъде променена Конституцията“, поясни Чолаков.

Той отбеляза, че изчакването за измененията в ЗСВ е необходимо, тъй като при приемането им и ако Конституционния съд отмени някои части от Конституцията, ще се наложи отново да се преработва законът.

„Ще бъде разумно да изчакаме решението на Конституционния съд, защото в противен случай ще трябва, ако Конституционния съд обяви част от измененията за неконституционни, да бъде отменен и новия ЗСВ. Това е абсурдно и само ще компрометира Народното събрание. Затова, аз като народен представител бих изчакал решението на Конституционния съд, преди да продължа с приемането на нов ЗСВ“, допълни Чолаков.

Депутатът също така коментира, че правителството на „Продължаваме промяната“ с премиера Кирил Петков е допуснало грешка, като свърза реализацията на средствата по Плана за възстановяване и устойчивост с „радикални“ законови промени.

„И тези промени са толкова радикални, които никоя нормална и уважаваща себе си държава не може да позволи да ѝ бъдат наложени“, добави той.

Чолаков поясни, че ГЕРБ са подкрепили конституционните промени, но това едновременно бе съпътствано от важен урок.

„Тази подкрепа бе цената, която всички платихме, за да осъзнаем несъразмерността на реформаторските идеи на колегите от ПП-ДБ“, каза той.

Чолаков сподели, че съдебната реформа включва „реформиране на Наказателно-процесуалния кодекс, намаляване на бюрокрацията в наказателния процес, ускоряване на съдебните процедури, сериозни промени в Наказателния кодекс или приемане на съвсем нов“.

Цялото интервю с Радомир Чолаков може да прочетете утре.