Начало България Радев отговори на Пеевски: Вълненията на въпросния господин не са обществен въпрос,...

Радев отговори на Пеевски: Вълненията на въпросния господин не са обществен въпрос, а лична драма

79
Румен Радев
Кадър: БНТ

След изявленията на Делян Пеевски, че Румен Радев се опитва да подкопае ДПС, държавният глава отбеляза, че не се намесва във вътрешнополитическите дела на нито една партия.

Относно обвиненията на Пеевски, че Радев участва в плановете за сваляне на председателя на парламента Рая Назарян, президентът отбеляза, че не може да коментира нагласите на други хора:

„Когато имаш амбиции за управление на цялата държава, но не успяваш да се справиш със собствената си партия, не е изненадващо да се вълнуваш“, допълни Радев. Може ли да се каже, че медиите не обръщат прекалено много внимание на личните непокой и колебания на гореспоменатия господин, които се представят като обществен проблем? Това не е обществен проблем, а лична драма, която навлече своето разрешение“.

По-рано днес, Делян Пеевски обвини Румен Радев, че разваля ДПС и се опитва да смени председателя на Народното събрание Рая Назарян.

Не желая да коментирам заблудата на други хора, не ме погаждайте в тези заговори, откри държавният глава.

Според Радев, последните промени в Конституцията и последвалите решения на Конституционния съд довеждат до катастрофални последици. Един от най-големите проблеми е, че възможностите за назначаване на служебен министър-председател се ограничават все повече.

„Списъкът се съкращава, все повече хора отпадат. В момента, когато бяха направени тези промени, някои лица подадоха оставка като заместник на обудсман, други явно провъзгласиха, че не могат да поемат тази отговорност и това е един от големите проблеми, защото става дума за сериозна длъжност, за министър-председател на страната.

Преди това заявих ясно, че някои от министрите в предишното правителство, ако бях аз ги назначил, нямаше да бъдат министри. Също така щях да постъпя по различен начин и към премиера. Но отговорността за тези назначения вече е на тези хора, които промениха конституцията, защото списъкът стана все по-къс. По същия начин, възможностите практически изчезват. Ето това е голямият проблем – няма възможности за избор на министър-председател“, заяви Радев.

Според него промените в Конситуцията изкривяват и функциите на редица важни институции като БНБ, Омбудсмана, Сметната палата, защото от сега нататък, когато се назначават лица за тези позиции, ще се следи и презумпцията, че те могат да бъдат избрани и за министър-председател.

„По сутринта – крайната оценка на този експеримент с шестата поправка на конституцията е, че не само не постигна съдебна реформа, но и силно разтърси конституционните принципи на страната.

Няма съдебна реформа, а в момента свидетелстваме за управление без политическа отговорност. Хора с двойно гражданство не могат да бъдат министри, но могат да бъдат депутати. Те могат да избират министри, да създават закони и да вземат важни решения за националната сигурност. Изглежда, че едно обикновено Народно събрание не може да промени правата на главния прокурор, но има правомощия да ограничи правата на държавния глава, и това е правомощие, което засяга държавното управление“, добави Радев.

Румен Радев, който е и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили, взе участие в тържествената церемония, където ще бъдат връчени дипломите на офицерите от „Випуск 2024 – „Цар Симеон Велики“ на Военната академия „Георги Стоиков Раковски“.