Начало България Радев кани Рая Назарян на разговор

Радев кани Рая Назарян на разговор

44
Рая Назарян
Рая Назарян/ Снимка: БТА

Президентът Румен Радев съобщи, че днес ще покани председателката на парламента Рая Назарян на среща, за да обсъдят избора на бъдещ служебен премиер.

Рая Назарян е единствената възможна опция за служебен премиер според новата Конституция, но този въпрос не е бил обсъждан между нея и Радев.

„Списъкът с възможни министър-председатели е станал по-кратък с избора на г-жа Рая Назарян за председател на НС. Тя е единственият възможен кандидат, с когото не съм провел разговори относно образуването на ново правителство. Ще я поканя за среща още днес, за да обсъдим възможностите. Спрямо всички останали вече съм провел разговори, но ще се консултирам с тях, за да видя дали има промяна в техните позиции. Ще спазвам Конституцията стриктно, но трябва да напомня, че последните промени значително ограничиха моите правомощия“, каза Радев.

След решението на Конституционния съд, остават ограничени възможности за избор на служебен премиер сред определен кръг от хора:

  • председател на Народното събрание – Рая Назарян от ГЕРБ;
  • управител или подуправител на Българската народна банка – Димитър Радев (ГЕРБ) и Петър Чобанов (ДПС). Другият подуправител – Андрей Гюров (ПП-ДБ), е в неплатен отпуск и води дело за отстраняването си от поста;
  • председател или заместник-председател на Сметната палата – настоящият служебен премиер Димитър Главчев (ГЕРБ),
  • Горица Грънчарова-Кожарева (ДПС)
  • или Тошко Тодоров (ГЕРБ),
  • омбудсман или негов заместник.

Димитър Радев, Петър Чобанов, Горица Грънчарова-Кожарева и Тошко Тодоров вече са отказали на президента по време на консултациите през март за сформирането на настоящия служебен кабинет и не се очаква да са променили позицията си.

Председателят на парламента Рая Назарян вече заяви, че не желае да заеме поста на служебен министър-председател.

Засега в момента няма избран омбудсман, след като предишният заместник на Диана Ковачева – Елена Чернева-Маркова, подаде оставка през март преди образуването на настоящия служебен кабинет. Временно не се очаква депутатите да изберат нов омбудсман в следващите седмици, тъй като те влизат във ваканция от 17 август.

По време на живото си излъчване по Фейсбук страницата на Министерския съвет, когато Главчев отговаряше на въпроси от граждани и журналисти, той бе категоричен, че при остане на поста служебен премиер, ще работи за влизането на страната в Шенгенското пространство и в еврозоната. Изглежда, че министър-председателят е готов да запази позицията си и да се ангажира с подготовката за предстоящите избори.