Начало Водещи Радев или Главчев? Защо е важно кой ще представлява страната ни на...

Радев или Главчев? Защо е важно кой ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО

79
Радев или Главчев? Защо е важно кой ще представлява страната ни на срещата на върха на НАТО
Снимка: БНТ

От 9 до 11 юли във Вашингтон ще се проведе срещата на върха на НАТО, която идва в критичен момент за алианса и за подкрепата към Украйна. От изключително значение за форума е единогласието между държавите членки, което пък ще бъде повлияе на сигналите, изпратени до Москва и Пекин.

У нас се стигна до безпрецедентната ситуация, в която страната ни няма единна позиция, която да защити пред западните партньори.

По конституция за външната политика отговорност има правителството и в частност Министерството на външните работи. При провеждането на важни форуми и независимо от това кой представлява страната ни, Външно е ведомството, което изготвя българската позиция.

Често това става и след гласуване на заседание на правителството.

До момента не е ясно каква е българската позиция. В началото на миналата седмица редакцията на ДЕБАТИ.БГ отправи запитване до пресцентъра на Министерския съвет за позицията, но към този момент няма отговор.

Вместо това, вчера стана ясно, че служебният премиер Димитър Главчев, който е и външен министър, не може да вземе решение. За това той се обърна към парламента – нещо, което до този момент не се е случвало.

Николай Свинаров само за ДЕБАТИ: Има значение кой ще ни представлява на срещата на НАТО, особено когато президентът отстоява собствена позиция

В петък парламентът не даде отговор на този въпрос, тъй като сред парламентарните групи има разделение по въпроса.

Единствено от думите на Цончо Ганев от „Възраждане“ се разбра, че въпросът е дискутиран на председателския съвет в парламента. ДПС, подкрепени от „Величие“, са били на мнение, че страната трябва да бъде представлявана от премиера.

На това мнение са и от „Продължаваме промяната – Демократична България“. ГЕРБ-СДС нямат категорична позиция, но от думите на лидера на групата Бойко Борисов, стана ясно, че той се осланя на практиката досега – на подобни форуми да присъства президентът, който представлява изготвената от правителството позиция.

„Възраждане“ и БСП са категорични, че на форума трябва да присъства президентът Румен Радев.

Самият държавен глава неведнъж е заявявал, че отстоява „своя“ позиция по темата за Украйна. Ето защо е важно да се знае кой ще представлява страната ни на този форум и от чие има ще говори българският представител там – от името на правителството или от свое име.

Аргументът за това, че президентът е избран мажоритарно и че той представлява мнението на гласувалите за него, не е валиден. Достатъчно е да се припомни, че част от гласовете за него на последните президентски избори бяха своеобразен протестен вот срещу кандидата за президент на ГЕРБ, а в същото време за Радев гласа си дадоха и привърженици на ПП-ДБ.

Позицията на президента до голяма степен се припокрива с тази на Москва. Според него оръжейна помощ за Украйна не трябва да има, тъй като това би удължило войната. Без да дава конкретно отговор на въпроса дали нападнатата държава трябва да се предаде и да остави във владение на Русия завладените от нея територии, българският президент е изразявал многократно позицията си за мирен изход от кризата.

В същото време условията на руския президент Владимир Путин за такъв изход от ситуацията е Украйна доброволно да се откаже от завладените територии и да не прави постъпки за членство в НАТО.

Затова от съществена важност е каква позиция ще защити България. Веднъж вече правителството на Димитър Главчев показа, че може да взима решения под външен натиск – стана ясно, че за гласуването на резолюцията на ООН за клането в Сребреница е имало указания за това българският представител в страната да гласува „въздържал се“ и по този начин да угоди на сръбската позиция по темата при условие, че България е съвносител на документа.

Ето защо е от изключителна важност обществеността да бъде запозната с българската позиция, която ще бъде представена на срещата на върха на НАТО следващия месец.