Начало България Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ. Те го върнаха неизпълнен

Радев връчи втория мандат на ПП-ДБ. Те го върнаха неизпълнен

49
Румен Радев


Президентът Румен Радев връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на втората по численост парламентарна група в 50-ото Народно събрание – „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ).

Представители на ПП-ДБ, включително Кирил Петков, Николай Денков, Божидар Божанов, Людмила Илиева, Атанас Атанасов и Надежда Йорданова, бяха на място за церемонията на връчване на мандата.

След получаването на мандата, втората по численост парламентарна група го върна, като поиска тримесечна отсрочка за съставяне на проект на декларация за излизане от политическата криза. Техните предложения не намериха подкрепа от другите парламентарно представени политически сили.

На предишни срещи с другите партии (без ДПС), представителите на ПП-ДБ изразиха липса на подкрепа за техния подход към решаването на политическата криза, основан на внесен пакет от антикорупционни мерки и решения.

Съдържанието на предложената декларация включва подкрепа за седем законодателни инициативи и решения, включително избиране на членове на комисията за противодействие на корупцията, въвеждане на нов Закон за съдебната власт, промени в специални закони, регулиращи службите за сигурност.

Съгласно Конституцията, след като вторият проучвателен мандат за съставяне на правителство бъде върнат, президентът ще даде възможност на друга парламентарна група да предложи кандидат за министър-председател.