Начало България Радан Кънев: Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне, не е реалистично...

Радан Кънев: Надявам се ПП-ДБ да не се разпадне, не е реалистично да получим третия мандат

64
Радан Кънев
На снимката: Радан Кънев

Следвам на ПП-ДБ да не се дизинтегрира. Соалицията се нуждае от значителна промяна в политическото мислене и целите си, сподели в интервю за „Денят започва с Георги Любенов“ евродепутатът Радан Кънев от ПП-ДБ.

Той подчерта, че е важно да се състави правителство, но отказа да предположи дали това ще се случи.

Кънев коментира, че е недостатъчно реалистично политически третият мандат да бъде предоставен на ПП-ДБ.

Това съвсем не означава, че ние можем да го подкрепим или да участваме в него. Тези, които свалиха кабинета „Денков“, трябва да съставят стабилно правителство и да управляват, да възстановят законодателния процес в България“, добави Радан Кънев.

Петър Чолаков само за ДЕБАТИ: Реалистична хипотеза – ново служебно правителство на ГЕРБ и ДПС с Назарян премиер

Според него предвид момента, предоставянето на третия мандат на БСП има за цел да предизвика избори.

„Румен Радев работи за разрушаване на парламентарната република и установяване на президентска. Ако има избори този есен, ще видим пълен разпад на концепцията за евроатлантическото мнозинство в България“, сподели Кънев.

Според неговите думи е жизненоважно процесът на смело колективно взимане на решения в ПП-ДБ.

„В момента се вземат изключително важни решения на европейско ниво, на които България е пълен пас“, изтъкна още Радан Кънев и отрече да е новият лидер на „Демократична България“.

Новата десница не се изгражда с твърде потъпелите като тези от 90-те години. „Продължаваме промяната – Демократична България“ трябва да се насочи към работническия клас, добави евродепутатът.

Има голям недостиг на работна ръка. Работникът не може да бъде заплашен с уволнение, защото работодателят няма на кого да наеме. Той иска и получава по-добри доходи. Към този сегмент нашата политическа сила не се обръща“, подчерта Кънев.

Той отбеляза, че „Продължаваме промяната – Демократична България“ не е идеологически еднородна коалиция. И припомни, че специално „Демократична България“ отдавна е обещала на избирателите си един процес на засилена консолидация.

Според него тези, които са свалили управлението на Николай Денков, в момента трябва да поемат отговорността за управлението.

„Когато свалиш едно и второ управление, трябва да поемеш отговорност. Ние сме единствената държава, която е пълен пас в европейския дебат. Важно е да се състави правителство. Но това не означава, че ние можем да го подкрепим. Тези, които свалиха кабинета „Денков“ трябва да съставят стабилно правителство. Нашата отговорност е да предложим алтернатива. Да излезем от насипно състояние и да се превърнем в алтернатива“, допълни още Кънев.

Още новини от деня – четете тук