Начало Свят Първият дебат между Тръмп и Байдън: лични нападки и сблъсъци за имиграцията,...

Първият дебат между Тръмп и Байдън: лични нападки и сблъсъци за имиграцията, абортите и икономиката

39
Доналд Тръмп и Джо Байдън дебат
Снимка: БТА

На първия дебат за президентските избори в САЩ тази година в Атланта, президентът Джо Байдън и неговият опонент от Републиканската партия Доналд Тръмп се изправиха един срещу друг, опитвайки се да привлекат неопределили се избиратели, цитирайки БТА, които заключиха.

Байдън, който е действащ президент от Демократическата партия, се стремеше да убеди избирателите, че на 81 години е подготвен да води САЩ през различни предизвикателства.

На другата страна, 78-годишният Тръмп използваше възможността да избегне критиките срещу него и да убеди милионите зрители, че е способен да се завърне в Белия дом.

Дебатът беше особен, тъй като никога не са се сблъсквали двама такива възрастни претенденти за президентството и никога Си Ен Ен не е била хост на президентски дебат, коментираше Асошиейтед прес.

Дискусиите започнаха със стандартните правила, представени от водещите Джейк Тапър и Дана Баш. Дебатът се провеждаше без публика и двамата кандидати не се ръкохванаха.

Преди началото на дебата, президентът Джо Байдън се подигра с инсинуациите на Тръмп относно употребата на наркотици, за да подобри представянето си на дебата.

Байдън публикува снимки в социалните мрежи, показвайки, че пише консервирана напитка с наименование „Тайният сос на Тъмния Брандън“, което е просто вода в алуминиева кутия, но с етикет, указващ на 34-те присъди на Тръмп и съдържащо „Сълзи на МАГА“ като основна съставка.

Макар Байдън да се опитва да не обръща внимание на атаките на Тръмп, неговият предизборен щаб вече продава водата за 4,60 долара на кутия, коментира Асошиейтед прес.

В началото на дебата, Байдън и Тръмп обсъдиха борбата с абортите и икономическите въпроси. Байдън, който на моменти изглеждаше несигурно, временно се спъва в думите си, докато Тръмп нападаше, включително с доказани неистини, като твърденията срещу мигрантите и демократите, споменати от Ройтерс. Източници от Белия дом разкриват, че президентът страда от настинка.

С други думи, Байдън обвини Тръмп в застрашаване на правата на аборт, като назначи консервативни съдии във Върховния съд на САЩ, докато Тръмп посочи, че Байдън не е за ограничения върху абортите и че всяка държава трябва да вземе решения по този въпрос.

Тръмп обвини Байдън, че не успява да защити границата на САЩ, което, според него, доведе до появата на десетки престъпници.

„Това е мигрантската престъпност на Байдън“, каза Тръмп.

„Той отново преувеличава и лъже“, отвърна Байдън.

Изследвания показват, че имигрантите не извършват по-често престъпления от местните американци, отбелязва Ройтерс.

Дебатът, излъчен по Си Ен Ен, се проведе много по-рано от всички президентски дебати до момента – над 4 месеца преди изборния ден на 5 ноември. Двамата кандидати се явиха без публика и микрофоните им се изключваха автоматично, за да се избегне хаосът от първата им дебата през 2020 г., когато Тръмп многократно прекъсваше Байдън.

Първите въпроси бяха свързани с икономиката, защото социологическите проучвания показват, че американците не са доволни от работата на Байдън, въпреки икономическите успехи. Байдън призна, че инфлацията вдигна цените, но заяви, че се справи добре с възстановяването на страната след пандемията.

Тръмп защити своето управление на икономиката преди пандемията и каза, че предприе действия за предотвратяване на кризата. Той критикува Байдън за оттеглянето на войските от Афганистан, наричайки го „най-срамния ден в историята на САЩ“.

Към средата на дебата, Байдън стана по-агресивен и посочи присъдата на Тръмп за плащания на порнозвездата Сторми Даниълс, наричайки го „престъпник“. Тръмп се отговори с обвинения за употреба на наркотици от сина на Байдън. Във връзка с нападението върху Капитолия на 6 януари 2021 г., извършено от поддръжници на Тръмп, Тръмп не пое отговорност и отхвърли мнозинството от арестуваните като невинни.

Въпроси за външната политика се фокусираха върху конфликта в Украйна, който се разиграва трета година. Тръмп вини Байдън за кризата и заяви, че Русия никога би нападнала Украйна, ако бе на власт.

Доналд Тръмп не посочи ясно дали ще признае изборния резултат в САЩ. Байдън изрази съмнения в способността на Тръмп да признае победата.

Дебатът подчерта, че двамата кандидати имат изцяло различни гледни точки по повечето въпроси и усещат силна враждебност един към друг. Американските политически анализатори изразиха загриженост за изявлението на президента Байдън, който изглеждаше несигурен и объркан по време на дебата.

Някои хора в Демократическата партия обсъждаха възможността Байдън да се оттегли, след като представянето му беше критикувано като „тежко“.