Начало Новини Първите мигранти, изпратени в приемни центрове в Албания, се връщат в Италия...

Първите мигранти, изпратени в приемни центрове в Албания, се връщат в Италия след съдебно решение

39
Първите мигранти, изпратени в приемни центрове в Албания, се връщат в Италия след съдебно решение

Италиански военен кораб днес върна в Италия първите 12 мигранти, изпратени в новооткритите центрове за обработка на кандидати за убежище, след решение на съд в Рим, съобщава Асошиейтед прес.

Вчера италиански съд отмени заповедите за изпращане в центровете за мигранти в Албания на първа група заловени в Средиземно море мигранти.

Съдебното решение представлява ранна пречка за прилагането на петгодишното споразумение между Италия и Албания, според което Тирана ще приема по 3000 мигранти месечно, прибирани в международни води от италианската брегова охрана, отбелязва агенцията. Те ще бъдат оценявани за евентуално предоставяне на убежище в Италия или ще бъдат връщани обратно в техните страни.  

Италианският премиер Джорджа Мелони похвали споразумението като нов „модел“ за справяне с нелегалната миграция.

Съдът в Рим отхвърли задържането на 12 от мигрантите с аргумента, че те не могат да бъдат върнати обратно в родните си страни – Бангладеш и Египет, тъй като съдът не ги смята за достатъчно безопасни.

Италиански военен кораб взе днес 12-те мигранти от албанското пристанище Шънджин, на 66 километра северозападно от столицата Тирана. След пристигането им там тази седмица четирима други мигранти вече бяха върнати от персонала на центъра – двама, защото са определени като уязвими след здравна проверка, и други двама – защото са непълнолетни.

Всяко задържане на мигрант трябва да бъде разгледано от специални миграционни съдилища в Италия съгласно законодателството на страната.

Мелони критикува съдиите след решението им и каза, че да се смятат страни като Бангладеш и Израел за несигурни означава, че на практика всички мигранти трябва да бъдат изключени от албанската програма, което би я направило неработеща. Вътрешният министър Матео Пиантедози каза, че правителството ще обжалва решението.

Италия се съгласи да приеме тези мигранти, които получат убежище, а онези, чиито молби са отхвърлени, са изправени пред депортация директно от Албания, напомня АП.

Противоречивата сделка за настаняване на кандидати за убежище в страна, която не е членка на ЕС, беше приветствано от някои страни, които, подобно на Италия, се сблъскват с висок брой на пристигащи мигранти. 

Споразумението беше подкрепено и от председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен като пример за „мислене извън рамките“ по отношение на справянето с миграцията в ЕС.

Правозащитни организации обаче смятат, че то създава опасен прецедент.