Начало Новини Първата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари започва днес в Истанбул

Първата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари започва днес в Истанбул

39
Първата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари започва днес в Истанбул

Първата Евразийска икономическа конференция на Американските търговски камари (AEES) започва днес в Истанбул, където трите съорганизиращи Американски камари на Турция, Гърция и България ще съберат близо 240 представители на правителства, бизнес лидери и медии от 14 държави, за да обсъдят стратегическото значение и стойност, както и потенциала за икономическо развитие на този регион. Целта на тези бизнес асоациации е да продължат да насърчават създаването на нови бизнес контакти между участниците, съобщиха от Американската търговска камара в България. Конференция е двудневна и ще се състои в хотел „Хилтън Истанбул Босфор“.

Организаторите вярват, че това ще създаде динамична платформа за диалог, която да задълбочи бизнес отношенията в регион, простиращ се от Гърция до Грузия, между Украйна и Узбекистан, обединявайки 11 държави. Друга цел на конференцията е да укрепи връзките между САЩ и регионалните бизнес общности от Югоизточна Европа, Кавказ и Централна Азия. Акцент в програмата е и възстановяването на Украйна.

В първия ден от двудневния форум ще бъдат обсъдени шест макротеми, заедно със серия от отделни послания от ключови говорители от бизнеса и политици, като програмата е съчетана с множество двустранни бизнес срещи. Вторият ден е посветен на институционалния двустранен диалог. Сред темите, които се очаква да бъдат обсъдени на конференцията, са: потенциалът на Транскаспийския коридор, енергийната карта на региона, развитие на регионалната икономика чрез технологии и индустриална иновация, банковият сектор като регионален двигател за растеж, туризмът, производствената устойчивост.

„Уверени сме, че тази първа по рода си конференция ще служи като платформа за бизнес диалог, ще повиши потенциала на региона пред международните инвеститори и ще даде допълнителен аргумент на правителствата и наднационалните организации, че стабилността и устойчивостта изискват добър инвестиционен климат, работни места, иновации и върховенство на закона. Нашето послание към бизнес мрежите е, че добавената стойност за нациите и техните хора може да бъде постигната, ако демокрацията и пазарните икономики просперират“, заявяват съорганизаторите на конференцията.

Сред участниците във форума е предвидено да са: Джевдет Йълмаз, вицепрезидент на Турция, Мехмет Фатих Качър, министър на индустрията и технологиите на Турция, Костас Фрагкоянис, заместник-министър на външните работи по икономическата дипломация и отвореността на Гърция, Бекир Полат, вицепрезидент, Инвестиционна служба към президента на Турция, Ива Петрова, заместник-министър на енергетиката на България, Мила Ненова, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, Майкъл Лали, старши търговски директор за Евразия и съветник по търговските въпроси в Министерство на търговията на САЩ, Джули А. Иде, генерален консул на САЩ в Турция, Танкут Търнаолу, президент на Американска търговска камара в Турция, Николаос Бакацелос, президент на Американо-гръцка търговска камара, Джордж Уелтън, изпълнителен директор на Американска търговска камара в Грузия, Даянат Садулаев, президент на Американска търговска камара в Азербайджан, Шуле Калъч, заместник-главен директор за Турция в ЕБВР, Клер Оноре Холвег, старши икономист за Турция в Световната банка, Роман Маткийвски, директор „Енергетика и инфраструктура“ в Черноморската банка за търговия и развитие, Чарли Морис, съветник по икономическо развитие, Централна Азия в Министерство на външните работи и развитието на Великобритания.

Идеята за конференцията възниква от обсъжданията между лидерите на Американската търговска камара в Турция, Американско-гръцката търговска камара и Американската търговска камара в България. Изследвайки мрежата на AmChams в Европа (обединяваща 50 камари в Европа и Евразия в продължение на повече от 60 години), инициативата приветства партньорството на Американските търговски камари в Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Молдова, Румъния, Таджикистан, Украйна и Узбекистан. Конференцията е сертифицирана от Министерството на търговията на САЩ.

Регионът в числа

Страните, чиито AmChams допринасят за организацията на Първата AEES, включват: Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Киргизстан, Молдова, Румъния, Таджикистан, Турция, Узбекистан и Украйна. Тези държави представляват регион с около 207 милиона души, площ от около 2,9 милиона кв. км и БВП (в текущи USD) над 1,9 трилиона щатски долара, посочват от Американската търговска камара в България.