Начало Водещи Путин ще се срещне на 24 октомври с ръководителя на ООН Антонио...

Путин ще се срещне на 24 октомври с ръководителя на ООН Антонио Гутериш

39
Владимир Путин
Владимир Путин/ Снимка: БТА

Руският президент Владимир Путин ще разговаря в четвъртък, 24 октомври, с генералния секретар на ООН Антониу Гутериш. Разговорът ще се състои в рамките на срещата на върха на БРИКС, като това ще е първата среща между Путин и Гутериш след началото на руската офанзива в Украйна, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

В края на форума на БРИКС в Казан Путин ще има седем двустранни срещи, включително с генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, заяви на брифинг в Москва днес дипломатическият съветник на Кремъл Юрий Ушаков.

Това е първото посещение на Гутериш в Русия от 26 април 2022 г. насам. Тогава той се срещна с Путин в Москва. По време на разговорите руският държавен глава заяви, че вярва в „положителния изход“ от преговори с Украйна. Оттогава Москва и Киев прекратиха всички официални преговори, а позициите им сега изглеждат още по-непримирими. На срещата на върха на БРИКС в Казан Русия смята да отправи послание, че политиката на санкции и изолация, която Западът наложи срещу Москва в отговор на нападението срещу Украйна, се е провалила, отбелязва АФП.

В кулоарите на форума Владимир Путин ще има общо около петнадесет двустранни срещи, включително с китайския президент Си Цзинпин, индийския президент Нарендра Моди, южноафриканския президент Сирил Рамапоса, турския президент Реджеп Тайип Ердоган, иранския президент Масуд Пезешкиан и египетския президент Абдел Фатах ас Сиси.

Международните пътувания на руския президент са ограничени от заповед за арест, издадена от Международния наказателен съд през март 2023 г. по подозрение в незаконно депортиране на украински деца в Русия – обвинения, които Москва категорично отхвърля, припомня АФП.

Путин пропусна предишната среща на върха на БРИКС в Южна Африка през август 2023 г., а след това и срещата на върха на Г-20 в Индия през септември същата година.

Преди няколко дни руският държавен глава обяви, че няма да пътува до Рио де Жанейро в Бразилия на 18 и 19 ноември за срещата на върха на Г-20.

Още новини от деня – четете тук