Начало Новини Путин очаква Ердоган на срещата на върха на БРИКС в Казан

Путин очаква Ердоган на срещата на върха на БРИКС в Казан

44
Путин очаква Ердоган на срещата на върха на БРИКС в Казан

Президентът на Русия Владимир Путин заяви, че очаква президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган на срещата на върха на организацията БРИКС в Казан, предаде агенция ТАСС. 

На среща днес с председателя на турския парламент Нуман Куртулмуш президентът на Русия Владимир Путин предаде най-добри пожелания на президента Ердоган и каза, че го очаква в руския град Казан на 23 октомври. Путин обяви, че е планирана двустранна среща между двамата, в която ще участва и председателят на Съвета на федерацията Валентина Матвиенко.

В началото на месеца стана ясно, че Турция е подала официално заявление за присъединяване към групата БРИКС, основана през 2006 г. от Бразилия, Русия, Индия и Китай. Очаква се разширяването на БРИКС да бъде обсъдено на срещата в Казан следващия месец.

Президентът на Русия Владимир Путин изрази задоволство от посещението на Нуман Куртулмуш в Русия, както и от развитието на отношенията между двете държави, информира ТАСС.

Руският лидер обърна внимание на успешното развитие на отношенията между Москва и Анкара в областта на икономиката и социалната сфера, както и по линия на външните министерства. „Като цяло ние сме съседи, добри съседи, работим за благото на нашите народи, на нашите държави и като цяло се справяме добре“, каза Путин, цитиран от ТАСС. 

Председателят на Великото национално събрание на Турция (парламентът) Нуман Куртулмуш каза на срещата с Путин, че Анкара никога не е подкрепяла санкциите срещу Русия и смята, че е неправилно Москва да бъде наказвана по този начин, съобщава ТАСС.

Куртулмуш отбеляза, че двете страни гледат по сходен начин на дълбоката криза в Близкия изток.

„Нападението на Израел над Палестина е не само регионален проблем, проблем на Палестина, но и проблем на световната общност. И аз се радвам, че ние виждаме по един и същи начин този проблем“, каза председателят на турския парламент, цитиран от ТАСС.

По думите му, цитирани от руската агенция, приоритетите на Русия и Турция много си приличат.

По време на срещите си в Русия председателят на турския парламент е обсъждал стъпките, които може да се предприемат за развитие на двустранните отношения.

Куртулмуш пристигна в Русия в понеделник, а днес се срещна с председателя на Държавната дума (долната камара на парламента) Вячеслав Володин и говори пред Съвета на федерацията.

Председателят на турския парламент изрази надежда, че устойчивите отношения между Русия и Турция, които се задълбочават всеки ден, само ще укрепват. Куртулмуш предаде на президента на Русия Владимир Путин приветствие от турския държавен глава Реджеп Тайип Ердоган.