Начало Свят Путин в Северна Корея: Двете държави ще обединят усилията си, за да...

Путин в Северна Корея: Двете държави ще обединят усилията си, за да се противопоставят на Запада

64
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун
Президентът на Русия Владимир Путин (вдясно) и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун / Снимка: БТА

Владимир Путин заяви, че Русия и Северна Корея могат да развият по-близки отношения, които ще укрепят доверието и ще подобрят благосъстоянието на гражданите им, като ги обединят в противопоставяне на натиска от страна на Запада. Това беше съобщено от ТАСС, цитирайки изявление на Путин пред главния севернокорейски в. „Нодон синмун“, по време на неговото посещение в страната, предаде БТА.

Путин посочи, че Северна Корея е и остава „верен, съмишленик“ на Русия.

Според него всички усилия на Запада да задържат и изолират Русия са провалени.

„Но колкото и да се опитват, всичките им опити да задържат, да изолират Русия се провалиха. Ние продължаваме уверено да изграждаме икономическия си потенциал, да развиваме промишлеността, технологиите, инфраструктурата, науката, образованието, културата“, заяви той.

Путин отбеляза, че усилията на Пхенян в укрепването на отбраната и развитието на различни сектори са от решаващо значение.

„САЩ и техните сателити открито заявяват, че целта им е да нанесат стратегическо поражение на Русия. Те правят всичко възможно, за да забавят и да разпалят конфликта в Украйна, който сами предизвикаха, като подкрепиха военния преврат в Киев през 2014 г., а след това и войната в Донбас“, посочи Путин.

Путин подчерта, че Москва е отворена за диалог за разрешаване на съществуващите проблеми.

„Пхенян беше и остава наш убеден съмишленик и поддръжник, решен да се противопостави на желанието на колективния Запад да възпрепятства установяването на многополюсен световен ред, основаващ се на справедливост, взаимно зачитане на суверенитета, зачитане на интересите на другия“, добави Путин.

В редакционна статия на в. „Нодон синмун“ се похвали, че Корейската народнодемократична република напълно подкрепя Русия във връзка с военната операция в Украйна, която новинарският агенкт определи като „свещена война“ за защита на суверенните права на Русия, съобщи Ройтерс.

Владимир Путин обеща постоянна подкрепа във високо ниво на отношенията си със Северна Корея, съобщи агенция КЦТА по повод на посещението на президента в страната.

Още международни новини – четете тук