Начало Свят Проф. Чуков само за ДЕБАТИ.БГ: За да се разреши конфликтът в Близкия...

Проф. Чуков само за ДЕБАТИ.БГ: За да се разреши конфликтът в Близкия Изток, трябва да има „уин-уин“ ситуация

49
проф. Владимир Чуков
На снимката: проф. Владимир Чуков

Според проф. Владимир Чуков, има много интересни данни и оценки, свързани с преговорите за прекратяване на огъня в ивицата Газа и преодоляването на конфликта. Той споделя, че конфликтът е в „задънена улица“, защото стратегиите на двете страни са напълно различни. „Хамас“ използва стратегия на принуждаване, докато Израел прилага стратегия на изглаждане,“ пояснява анализаторът.

Той продължава, че забелязва замразяване на конфликта, като основните спорни въпроси не се разглеждат в дълбочина. За да има позитивен изход, необходимо е да се приложи стратегията „уин-уин“, която удовлетворява и двете страни. В момента обаче не се вижда тази възможност,“ допълва Чуков.

Професорът обяснява, че причината за липсата на резултат е в различния характер на решенията на двете страни. Израел се опира на вътрешнополитически фактори, като отговорите му са силно зависими от влиянието на САЩ. „Хамас“ от своя страна има по-голяма свобода в решенията си,“ посочва Чуков.

Въпросът дали правителството на израелския премиер Бенямин Нетаняху ще падне и защо двете страни не приемат предложението за прекратяване на огъня в ивицата Газа ще бъде разгледан в цялото интервю на проф. Владимир Чуков за ДЕБАТИ.БГ.

Още новини от деня – четете тук