Начало Свят Професор Чуков само за ДЕБАТИ: Новият лидер на „Хамас“: Класически касапин със...

Професор Чуков само за ДЕБАТИ: Новият лидер на „Хамас“: Класически касапин със съзнание на убиец

39
Владимир Чуков

Яхия Синуар, който беше избран временен лидер на „Хамас“ след убийството на Исмаил Хания, вероятно няма да подобри преговорите за примирие.

Това каза в интервю за ДЕБАТИ.БГ арабският експерт професор Владимир Чуков. Според него мненията за Синуар са разнообразни.

„Синуар е много интересна фигура в терористичното движение „Хамас“ – ако погледнем биографията му, можем да се ужасим. Той е създал собствена структура, подобна на военното контраразузнаване, а не класически военен. Той изпълнява роля в военния апарат на „Хамас“, но не е поелин полеви решения. Той не е офицер, не знае как да стреля“, поясни професор Чуков.

Яхия Синуар е новият ръководител на „Хамас“

Той е извършвал отмъщения срещу тези, които е нареждал.

Той е скоро човек, който следи, наказва и дори убива собственоръчно хора, на които е дал заповед за унищожение. Той е като класически касапин. Хората се страхуват от него. Досега нямаше такава личност в „Хамас“, каза арабистът.

В проф. Чуков допълни, че дори когато не е бил лидер на „Хамас“, той е ръководил организацията от тунелите в Газа. Затова, дори без да е избран за лидер, той е управлявал организацията от тунелите.

Този ужасяващ човек, този страховит човек, този терорист, просто тероризира палестинците, вкл. и „Хамас“, не би бил способен да насърчи преговорите или да реши кризата с войната, каза той, добавяйки, че споделя същото мнение, след като е разговарял с палестинци, които са били затворници с него.

Противоположното мнение за новия лидер на „Хамас“ е, че той е човекът, който може да постави край на кризата, тъй като пристигащите предложения от „Израел“ влизат през него.

Не, той не може да приключи кризата или преговорите. Той не може да насърчи диалога, защото е убиец, който гледа на всички като врагове, които трябва да преследва. Външният му вид, поведението му са на ръководител на палестинската вътрешна разузнавателна служба, добави професорът.

Според него разговорите за примирие вероятно ще бъдат спрени по време на управлението му на „Хамас“.

Цялото интервю с проф. Владимир Чуков четете утре.