Начало Водещи Промяната: Служебният кабинет да зареди с 800 млн. лв. фонда за сигурност...

Промяната: Служебният кабинет да зареди с 800 млн. лв. фонда за сигурност за елсистемата, за да не поскъпва токът

89
електричество, ток
Снимката е илюстративна

В събота служебният министър на енергетиката Владимир Малинов предупреди за възможно увеличение на цените на електроенергията за домакинствата от 1 юли 2024 г. поради натрупания дефицит във Фонд „Сигурност на електроенергийната система“. Той заяви, че в момента фондът бил в тежко финансово състояние, като дефицитът надхвърля 450 млн. лв. и се очаквало да достигне 550 млн. лв. до края на регулаторния период през юни.

„От серията дали ще мине номерът е и изявлението от страна на енергийния министър, че, може би, ще трябва да се увеличи цената на тока с много. Основанието – нямало средства във фонда за енергийна сигурност. Преди да подадем оставка, заредихме фонда за енергийна сигурност с 800 млн. лв., а служебното правителство го отмени. Да върнат решението и да не вдигат тока“, заяви днес в Русе акад. Николай Денков.

А защо служебният кабинет не зарежда фонда с въпросните 800 млн. лева, за да няма поскъпване на електричеството? Отговор засега няма. Остава подозрението, че е възможно тези пари да са били насочени към магистрали, откъдето може да се краде.