Начало България „Промяната“: ИТН предлага опасни текстове в Закона за детето

„Промяната“: ИТН предлага опасни текстове в Закона за детето

49
Парламентът обяви първия мандат за неуспешен
Снимка: БТА

Промяната на пола при деца в България не е практикувана – не се е случвала нито една операция за смяна на пола или хормонална терапия с цел промяна на пола у населението. Това заяви „Продължаваме промяната – Демократична България“. Изложена е и официалната позиция на коалицията:

„В обичайна ситуация, предложение за изрична забрана би било излишно. За съжаление, безотговорни политически групировки са избрали да манипулират с политически дивиденти като разпалват страхове у хората, като въвеждат несъществуващи проблеми в дневния ред. Ние няма да подкрепим предложенията на ИТН за неефективни и опасни текстове в Закона за защита на детето.

Вместо това, ПП-ДБ предлага промени, които зачитат индивидуалните права, медицинската етика и обществения интерес. Те осигуряват нужната защита на децата до 18 години, като същевременно запазват правото на медицинска и психологическа подкрепа и лечение, когато това е необходимо.

Освен това, ПП-ДБ внася и изменения, които включват политики за защита на децата в интернет, включително чрез създаването на телефонна линия и чат линия за сигнали и подкрепа в случай на заплахи за онлайн безопасността на децата. Такава линия вече съществува като част от Центъра за безопасен интернет в рамките на международната мрежа INHOPE, а законопроектът дава възможност тя да бъде призната от държавата“.