Начало Водещи Проверка на факти: Поскъпва ли токът, защото България изнася електричество за Украйна?

Проверка на факти: Поскъпва ли токът, защото България изнася електричество за Украйна?

39
електричество, ток
Снимката е илюстративна

Електроенергията у нас поскъпва заради износа на големи количества ток за Украйна. Подобно твърдение се разпространява в социалните мрежи и в публикации в някои медии.

Това показва проверка на организацията factcheck.bg, позовавайки се на поредица от статии в български медии.

В тях се твърди, че България изнася 1300 MW електроенергия за Украйна и че това води до недостиг на ток у нас.

Проверката показва, че твърденията се появяват след интервю на енергийните експерти Иван Хиновски и Явор Куюмджиев в предаване по Българската национална телевизия.

Куюмджиев казва, че кризата в Украйна оказва влияние върху износа на ток и цените на електроенергията у нас.

„3000 мегавата внася Украйна, след като руснаците разрушиха половината от генериращите мощности и голяма част от тази енергия идва от България“, заявява експертът и бивш министър на икономиката в правителството на тройната коалиция.

Иван Хиновски допълва, че българският износ е 1300 мегавата за Румъния и че част от електроенергията отива в Украйна. Той уточнява, че няма пряка връзка, по която България би могла да изнася директно за Украйна.

Въпреки тези уточнения в поредица от статии в заглавия е изведено, че от този износ за Украйна страда българският потребител.

Проверката показва, че публикациите са споделени в групите „Истината за „Мини Марица Изток“, „Истината за Стара Загора“, и „Мини Марица Изток“ с обща аудитория от близо 110 000 потребители.

Появяват се и в „Буревестник – клуб за геополитика“, както и в страниците Novini.cc, ONovini и Web Novinar с аудитория общо над 340 000 души, както и в развлекателни страници, които често стават канал за разпространение на дезинформация.

Сред тях са „Нека тази обелка от картоф има повече почитатели от всяка чалга звезда!“, „Лудите сме тук“, „Кефа цена нема“ и „Развлекателен портал“, следвани от общо над 430 000 потребители.

Използването на страници, които се представят като развлекателни, за разпространение на дезинформация е добре познат модел, а някои от тези конкретни страници и друг път са попадали в обхвата на проверките на Factcheck.bg, пишат от изданието.

Публикациите са споделени и в още множество по-малки групи, а твърдението започва да се разпространява като статус и от индивидуални профили.

Както изтъкват и самите експерти в предаването по БНТ,

България няма директна връзка, по която да осъществява износ на ток към Украйна.

Поради свързаността на мрежите в Европа, доставките понякога преминават през различни държави и не е възможно да бъде проследено с точност докъде достига електроенергията от конкретен износител, след като напусне енергийната система на страната.

Проверката на Factcheck.bg показа, че България действително изнася значителни количества електроенергия за Румъния, като през юли почти половината от износа ни на ток е за северната ни съседка.

Използваният междусистемен капацитет към Румъния не е постоянна величина и средната му стойност през юли е значително по-ниска от 1300 мегавата.

По данни на организацията на европейските мрежови оператори ENTSO-E, систематизирани от института Фраунхофер, в интервала 1-23 юли от България към Румъния са подадени общо около 440 гигаватчаса, което се равнява на използван междусистемен капацитет от средно 800 мегавата.

Важно е да се има предвид, че това са усреднени стойности, които варират в широк диапазон, а отделните моментни показания в реално време, каквито представя сайтът на Енергийния системен оператор, не могат да се приемат за постоянни.

Данните на ENTSO-E показват, че

за периода 1-23 юли Румъния не е изнасяла ток за Украйна.

Румъния внася значителни количества електроенергия от съседни държави за собствените си нужди, като част от потоците към страната, макар и малка, идва от Украйна.

Тиражираното твърдение, че България изнася 1300 мегавата електроенергия за Украйна, е извадено от контекста на разговора в предаването по БНТ.

В него експертите всъщност казват, че основната причина за високите цени е дългият период с особено горещо време.

Според Иван Хиновски причината е също и липсата на подготовка на енергийната система, която не успява да отговори на търсенето в края на деня, когато слънцето залязва и слънчевите мощности спират да произвеждат ток.

Той изтъква също и необходимостта от дигитализация на енергийната система. Украйна е спомената от експертите едва когато въпросът за нейната роля за движението на цените е повдигнат от водещата.

Според различни експертни анализи, причините за необичайно високите цени в Югоизточна Европа са комплексни. Сред тях водеща роля има повишената консумация

заради продължителния период с особено високи температури.

Споменават се също ограничения в преносния капацитет в определени точки на региона, както и възстановяването след аварии.

Последствията от разрушаването на части от енергийната система на Украйна от руски удари също създават допълнително търсене на енергия в тази част на континента, но това се отразява най-вече на съседни държави като Словакия и Унгария, от които идва основната част от вноса.

Посочването на кризата в Украйна като единствено или водещо обяснение за цените на тока в България е манипулативно.

То се вписва в познатия дезинформационен наратив, според който опитите за подпомагане на Украйна са в директен ущърб на България. Твърденията, че износът за Украйна води до дефицит на ток в България и до скок на цените, се разпространяват по канали, познати от предишни вълни на дезинформация по енергийни теми.