Начало Свят През октомври България и Румъния ще бъдат предложени за сухопътен Шенген

През октомври България и Румъния ще бъдат предложени за сухопътен Шенген

39
Шенген
Източник: БТА

На 10 октомври тази година, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария предлагат на Съвета на Европейския съюз премахването на проверките по сухопътните граници на България и Румъния.

Решението за пълноправното членство на двете страни трябва да бъде взето до края на годината, според Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, цитирана от БНР.

Чобанова подчертава, че въпросното решение се взема с единодушие от съвета, макар и да има очаквания и подкрепа от Еврокомисията.

В рамките на конференция с международно участие, организирана от Българската стопанска камара, Чобанова споделя теорията, че членството в Шенген ще донесе множество ползи за България и Румъния.

Според БТА, през юли беше представен доклад, който показва че преките загуби за България от забавянето на присъединяването й към Шенген надвишават 400 милиона евро.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон изрази надежда, че до края на годината ще има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния.