Начало Водещи През октомври България и Румъния ще бъдат предложени за сухопътен Шенген

През октомври България и Румъния ще бъдат предложени за сухопътен Шенген

39
Шенген
Източник: БТА

На 10 октомври тази година, европейският комисар по вътрешните работи Илва Йохансон и министърът на вътрешните работи на Унгария ще предложат на Съвета на Европейския съюз да бъдат премахнати проверките по сухопътните граници на България и Румъния.

Очаква се решението за пълноправното членство на двете страни да бъде взето до края на годината, съобщи Йорданка Чобанова – ръководител на Представителството на Европейската комисия в България, цитирана от БНР.

Очакванията и категоричната подкрепа на Еврокомисията по този въпрос остават, посочи Чобанова, но подчерта, че решението се взема с единодушие от съвета:

„Ние вече сме напълно интегрирани в органите, които вземат решения в шенгенската система. Ние издаваме шенгенски визи, които са най-търсените от гражданите и бизнесите на трети страни. Визите, които ние издаваме, служат за свободно пътуване от Гърция до Исландия. Европейската комисия e плътно до България и до Румъния. Надяваме се за решение още тази година и с това Европейският съюз ще стане още по-силен“.

Чобанова каза това по време на конференция с международно участие, организирана от Българската стопанска камара.

Вярваме, че до края на тази година решението ще бъде взето, каза тя и допълни: „Цената на оставането извън Шенгенското пространство – въздействието върху България и Румъния“, организиран от Българската стопанска камара – съюз на българския бизнес (БСК), съвместно с Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).

Очакванията и твърдата подкрепа на Европейската комисия по този въпрос остава, посочи още Йорданка Чобанова.

По думите ѝ практическите ползи от пълноправното членство на България и Румъния в Шенген са много.

БТА припомня, че граничният контрол по въздух и море отпадна на 31 март за България и Румъния.

През юли от доклад на Института за икономически изследвания към Българската академия на науките, представен от служебния министър на икономиката Петко Николов, стана ясно, че преките загуби за България от забавянето на пълното присъединяване към Шенген възлизат на над 400 милиона евро.

Еврокомисарят по вътрешните работи Илва Йохансон през юни изрази очакване до края на годината да има решение за отпадане на вътрешните сухопътни шенгенски граници на България и Румъния.