Начало България Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан...

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам

29
Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам

Президентът Румен Радев поздравява мюсюлманската общност в България по случай празника Курбан байрам. В пожеланията си държавният глава подчертава, че духовното възвисяване, смирението и опрощението вървят ръка за ръка с добротата и състраданието и укрепват моралните устои на нацията ни, посочват от прессекретариата на държавния глава. 

Румен Радев отбелязва още, че религиозната толерантност, уважение и разбирателство са традиционни за нашето общество и празникът Курбан байрам създава мостове между хората, които допринасят за взаимното разбиране и за нравственото израстване на нашия народ.

Мюсюлманският празник Курбан байрам тази година се отбелязва между 16-19 юни, празнува се в продължение на четири дни. Мюсюлманският календар следва лунните цикли и затова празникът няма постоянна дата и всяка година се измества напред с 10 дни спрямо предходната, се посочва в справка от отдел „Справочна“ на Българската телеграфна агенция (БТА). В първия празничен ден се отслужва традиционната молитва, наречена “байрам намаз”, в която участват само мъже, се отбелязва още в справката.