Начало Водещи Президентът приключва консултациите за първия мандат с ИТН и „Величие“

Президентът приключва консултациите за първия мандат с ИТН и „Величие“

44
Президентът започна консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Днес президентът Румен Радев ще приключи кръга от консултации с последните две парламентарни сили – „Има такъв народ“ (ИТН) и „Величие“. Това съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

На 26 юни, сряда, от 11.00 часа държавният глава ще се срещне с представители на парламентарната група на „Има такъв народ“.

От 13.00 часа президентът ще проведе консултации с представители на парламентарната група на „Величие“.

Досега се проведоха консултациите с първите пет парламентарни сили – ПГ на ГЕРБ-СДС, на ДПС,  ПП-ДБ. на „Възраждане“ и на БСП.

„Не виждам друг вариант, освен първия мандат“, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов. „Няма как да се случи във втория, третия мандат, нито е логично, правилно, нито можем да го обясним на нашите избиратели, коментира той. Носим си отговорността и ще предложим правителство, след като разговаряме с другите колеги, и то ще бъде правителство на малцинството“, коментира Борисов пред журналисти след консултациите.

„Най-логично е да бъде подкрепен мандатът на победителя на тези избори.“ Това заяви заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев по време на консултациите при президента Румен Радев.

„Продължаваме промяната – Демократична България“ остава с непроменени приоритети и в опозиция, заяви вчера председателят на парламентарната група на ПП-ДБ Николай Денков при консултациите при държавния глава.

Лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов отново повтори тезата си, че няма да подкрепят първия и втория мандат на ГЕРБ и ДПС, но ще говорят с всички останали партии (ПП-ДБ, БСП, ИТН и „Величие“), които общо имат 125 депутата, за широк експертен кабинет, ръководен от „консенсусен“ кандидат за премиер. Но за целта – първо да се изчака да се види какво ще стане с първите два мандата и дали в крайна сметка няма да се излъчи правителство именно с тях.

От БСП, ръководени от изпълняващият временно функциите на председател Атанас Зафиров, заявиха, че ще спазят решенията на органите на партията да не подкрепят правителство на ГЕРБ и ДПС нито с първия, нито с втория мандат. Но изрази желание БСП като „най-мъдра партия“ да бъде медиатор в процеса на сформиране на силно, пробългарско и устойчиво правителство.

Още новини от деня – четете тук