Начало България Президентът отново заговори за казармата, като за банка кадри за управлението

Президентът отново заговори за казармата, като за банка кадри за управлението

39
Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев повдигна спорни въпроси за връщането на казармата, които може да са предмет на разискване от част от неговите привърженици.

В своето изказване на Четвъртия национален събор на запасното войнство в Стара Загора, организиран от Съюза на офицерите и сержантите от резерва и запаса (СОСЗР), той подчерта, че хора без опит в армията ще взимат важни решения за националната сигурност.

Румен Радев посочи: „Скоро в Народното събрание на прага ще броят хора, които имат опит в армията, а там се правят важни решения за националната ни сигурност.“

Преди две седмици той изрази критика към политиците, които подкрепят военната помощ за Украйна, защото те вземат важни решения, без да са изпитали военна служба.

Тогава той дори призова тези политици да отслужат няколко месеца и след това да се ангажират да отидат на фронта.

Днес на форума, организиран от запасните офицери и сержанти, той заяви, че СОСЗР може да помогне ефективно в процеса на осигуряване на базови познания и умения на младото поколение в тази област.

Блюстители на реда или мутри: Защо полицай стреля по младежи в Плевен?

Президентът подчерта нуждата от провеждане на дебат за военната подготовка на младежите в България, за да се преодолее разделението между обществото и армията.

Държавният глава напомни, че в миналото всеки дом беше свързан с армията, но днес, почти 20 години след края на наборната военна служба, това вече не е така.

Румен Радев даде пример с това, че в много европейски държави военната подготовка се възстановява, а в други това предстои да се случи.

Още новини от деня – четете тук