Начало България Президентът критикува остро Пеевски и Борисов

Президентът критикува остро Пеевски и Борисов

254
Румен Радев


Предвиждам Централната избирателна комисия (ЦИК) да наблюдава стриктното спазване на разпоредбите на Изборния кодекс. ЦИК е отговорен за организацията и провеждането на изборите, но има нужда от подкрепата на правителството и всички институции. Това беше заявено от президента Румен Радев пред журналисти в Раднево, където присъства на отбелязването на 60-годишнината от обявяването на града.

Румен Радев подчерта, че не става въпрос за вътрешнопартийни конфликти или предизборна кампания, а за бъдещето на държавата.

„Ясно е, че ако обществото продължава да остане безчувствено и да толерира нарушенията в него, то е предопределено за разпад“, допълни президентът.

Според него приемането на грабежа и унищожаването на делови субекти, както и корумпирането на институции и тяхното превръщане в инструмент на грабежа, ни доведе до този момент.

„В парламента влизат сериозно компрометирани личности с голям апетит“, заяви президентът.

„Най-отблъскващото за интелекта на българите и за нашите евроатлантически партньори е, че това става зад маската на евроатлантизма и от хора, подкрепени от нашите стратегически партньори, занимаващи се с големи корупционни дела“, отбеляза главата на държавата.

Той допълни, че с тези действия те разрушават демокрацията и застрашават европейското ни бъдеще.

„Очаквам всички институции, служби, прокуратура, парламент и партии ясно да се изявят по този важен въпрос за нашето бъдеще и да предприемат необходимите мерки,“ призова Радев.

„Виждаме, че понастоящем партиите и техните лидери се фокусират върху представянето на привлекателни програми и проекти. Тези са значими и важни, но същевременно същите партии и лидери не са готови да се изправят пред този сериозен социален проблем,“ смята президентът.

„Ако не го направят, ако не се изкажат, всички тези привлекателни програми и проекти са обречени на неуспех. Защото те не могат да се справят с основния социален проблем. А той е законността, справедливостта и широко разпространената несправедливост, с политиката, основана на ценности, за установяването ни като правова европейска държава – това е това, което се очаква и съм сигурен, че обществото очаква в тази кампания,“ подчерта държавният глава вероятно насочвайки към най-голямата партия ГЕРБ и лидера й Бойко Борисов.