Начало Водещи Президентът започна консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)

Президентът започна консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)

59
Президентът започна консултации за съставяне на правителство (ВИДЕО)


Държавният глава Румен Радев започна днес в президентската институция консултации с представители на парламентарните групи в 50-ото Народно събрание.

След като миналата седмица на втория ден от първото заседание на новоизбраното 50-то Народно събрание (НС) бе излъчен негов председател( Рая Назарян, (ГЕРБ-СДС),, избрани нейни заместници от седемте парламентарни групи и официално сформирани самите парламентарни групи, бе отворен пътят към следващите конституционни процедури за съставяне на редовен кабинет.

Първи, от 09.00ч. тази сутрин, на „Дондуков 2“, с държавния глава разговаряха ГЕРБ-СДС.

„Изминаха две седмици от последните предсрочни парламентарни избори, които ви отредиха да сте първа политическа сила“, обърна се президентът Румен Радев към представителите на ГЕРБ-СДС в началото на срещата в президентството.

„Поздравявам ви с този резултат, който ви натовари обаче и с основната отговорност по формиране на мнозинство и съставяне на правителство, каза държавният глава. Той посочи, че съгласно Конституцията, след като приключи консултациите с всички парламентарно представени политически сили ще връчи на ГЕРБ-СДС първия мандат за съставяне на правителство.“

„Продължават анализите на тези избори, да се търсят отговорите на редица въпроси, един от основните е защо българите масово не излязоха да гласуват, коментира Радев. Също и по най-важния въпрос какъв е ходът на преговорите с останалите партии и как оценявате възможностите за съставяне на устойчиво правителство“, допълни той.

От първата политическа сила – ГЕРБ-СДС, при която ще отиде и първият проучвателен мандат за сформиране на Министерски съвет, предлагат правителство на споделената отговорност. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов на първата пресконференция след предсрочните парламентарни избори от 9 юни заяви, че кабинетът трябва да има кабинет с първия мандат, като държи премиерът, министрите на външните работи и на отбраната да бъдат от ГЕРБ-СДС. Той беше категоричен, че само с ДПС правителство няма да прави.

Припомняме, че спечелилата изборите коалиция излъчи преговорен екип. На поканата за разговори в НС се отзоваха само ДПС и „Има такъв народ“.

Председателят на ДПС Делян Пеевски призова да бъде направен опит за сформиране на евро-атлантическо правителство. „Да се извърви конституционната процедура на мандатите, а ако не се случи, има избори“, допълни той.

От „Продължаваме промяната-Демократична България“ категорично отказват да участват в преговорите за съставяне на правителство, съобразявайки се с волята на избирателите. Те щели да бъдат силна проевропейска опозиция, която ще се бори с всеки опит за корупция и отклоняване от европейския път на България.

„Възраждане“ и в този парламент продължават да отстояват позицията си, че ще подкрепят само кабинет с техния мандат.

През седмицата лидерът на „Има такъв народ“ Слави Трифонов на няколко пъти в свои постове във Фейсбук заяви, че партията му няма да подкрепи кабинет нито с първия, нито с втория мандат, а ще чакат третия, ако им бъде даден от президента Радев, за да предложат експертен кабинет, който да даде възможност за изход от политическата криза.

Лидерът на най-новата формация в 50-ото НС – „Величие“, Николай Марков заяви пред журналисти миналия петък, че иска среща с председателя на ГЕРБ Бойко Борисов, за да чуе от него какви са управленските му приоритети и виждания.

Предстои президентът да разговаря с ДПС – от 11:00 ч., и ПП-ДБ от 14:00ч.

Още новини от деня – четете тук