Начало България Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

Президентът връчва първия мандат на ГЕРБ-СДС

59
Президентството
Президентството

Президентът Румен Радев ще предостави първия проучващ мандат за съставяне на правителство на кандидата за министър-председател, който е назначен от най-голямата парламентарна група – ГЕРБ-СДС, в 9:00 часа днес.

Смята се, че кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС ще приеме поканата за съставяне на кабинет. Според неофициална информация този кандидат ще бъде Росен Желязков. Първоначалното предложение на ГЕРБ-СДС е за правителство на малцинството.

Съгласно Конституцията президентът, след консултации с парламентарните групи, поръчва на кандидата за премиер, определен от най-голямата по численост парламентарна група, да формира правителство. Ако в седемдневен срок той не успее да предложи състав на Министерския съвет, държавният глава поръчва това на кандидат от втората по численост парламентарна група за министър-председател. Ако и в този случай не бъде представен състав на Министерския съвет, президентът възлага на следващата парламентарна група да избере кандидат за министър-председател. След успешно завършен проучващ мандат, президентът предлага на Народното събрание да избере кандидата за министър-председател.

Напомняме, че на 24 юни започнаха консултациите при президента Радев за съставяне на правителство. През три дни държавният глава проведе срещи со всички парламентарно представени партии относно бъдещето правителство.

Съставяне на правителство на малцинството, програмно и експертно управление бяха част от предложенията на парламентарните сили, които бяха изтъкнати по време на разговорите.

ГЕРБ-СДС носят своята отговорност и ще предложат правителство на малцинството. Този избор вече беше обявен от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов. Той беше категоричен, че кабинетът може да бъде сформиран само с първия мандат.

Заместник-председателят на ПГ на ДПС Йордан Цонев предложи, че най-логичният вариант е да се подкрепи мандатът на победителя в изборите. От Движението поискаха държавният глава да действа като посредник в преговорите между политическите сили.

Представителите на „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) потвърдиха, че техните основни цели са ясно проевропейска и антикорупционна позиция. В отговор на въпрос за евентуално обединение с „Възраждане“, председателят на ПГ Николай Денков посочи, че ПП-ДБ не виждат как биха могли да се съгласят с приоритетите на „Възраждане“.

Ако първият и вторият мандат не се реализират, лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов заяви готовността на партията да приеме третия мандат и да влезе в диалог с всички политически сили относно формирането на широко правителство с консенсусна фигура за премиер, без участието на ГЕРБ и ДПС.

„БСП за България“ изразиха готовност, ако стигнем до трет мандат, да участват активно в дискусиите с всички политически сили за създаване на експертно национално отговорно правителство. В.председателят на БСП Атанас Зафиров потвърди, че няма да подкрепят правителство с първия и втория мандат.

Председателят на ПГ на „Има такъв народ“ Тошко Йорданов предложи формирането на експертно правителство чрез третия мандат. Той посочи, че това единствено решение в контекста на политическата криза и единственият начин за излизане от нея и възстановяване на доверието на гражданите.

Председателят на ПГ на „Величие“ Николай Марков критикува идеята за експертно правителство, като смята, че тя не е подходящото решение за България, тъй като скрива коалиционни взаимоотношения, които не трябва да бъдат видими за обществеността и липсва ясността на отговорността. Той изрази симпатия към програмно правителство с определени цели и задачи.