Начало Новини Пред Общото събрание на ООН Силяновска заяви, че очаква от европейските партньори...

Пред Общото събрание на ООН Силяновска заяви, че очаква от европейските партньори на Северна Македония отблокиране на преговорния процес с ЕС

34
Президентът на Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова води делегацията на страната за 79-та сесия на Общото събрание на ООН

Разбиране и „справедливо отблокиране на преговорния процес за членство в Европейския съюз”, за Северна Македония, отказ от двойни стандарти и зачитане на принципи и ценности, залегнали в основните документи на ЕС заяви, че очаква от европейските и стратегическите партньори на Северна Македония  президентът на страната Гордана Силяновска – Давкова, в речта си пред Общото събрание на ООН.

Силяновска каза, че разширяването на ЕС трябва да бъде обвързано с критериите от Копенхаген и „освободено от вето, свързано с опити за ревизия на историята и незачитане на националната и културна идентичност”.

„Обединението на Европа е като недовършена симфония без нас. Европейският съюз е не само политическа система, но и политическа философия, в която вярват повечето македонски и балкански участници в политическия живот и граждани. Интеграцията е мощен мотив и ключова сила за демократично развитие”, каза Силяновска, добавяйки, че Северна Македония очаква начало на преговори с ЕС от 2005 г., „насърчавана от международни представители с мотива: „само това условие“, „само тази отстъпка“, „само тази конституционна поправка”.

„Като професор по конституционно право и като бивш член на Венецианската комисия, знам, че това, което е законно, не винаги е справедливо и легитимно, защото в случая на моята страна не е действано в съответствие с международното и националното право, т.е. „беше забравено“ правото на самоопределение на всеки народ, гарантирано от Устава на ООН“, каза Силяновска.

 Тя припомни, че „като една от шестте съставни югославски републики” Северна Македония е участвала в създаването на ООН, а при приемането си в ООН през 1993 г., под името Бивша Югославска Република Македония, е била изправена пред „голяма несправедливост и все още се сблъсква с нея”. 

 „През 2018 г. беше подписано и ратифицирано Преспанското споразумение, след което последва неуспешен референдум и конституционни промени, с които Република Македония формално и юридически стана Република Северна Македония. Но членството в ЕС не само не се сбъдна, но македонските граждани сега са изправени пред ново, отново „последно условие“, за поредна конституционна промяна, но не за членство, а за началото на преговори и то за втори път”, заяви пред Общото събрание на ООН Силяновска.

По думите й „там, където има вето, често няма справедливост”, а самото вето се е превърнало в инструмент за билатеаризация на европейската интеграция. 

„В условията на конфликт на европейска почва стагнацията на европейската интеграция не само демотивира македонските граждани и забавя реформите, но и дестабилизира региона на Югоизточна Европа, оставяйки място за проникване на злокачествени влияния”, заяви президентът на Северна Македония.