Начало Свят Пред държави от НАТО Радев поиска България да не е длъжна да...

Пред държави от НАТО Радев поиска България да не е длъжна да предоставя военна помощ на Украйна

59
Румен Радев
Снимка: БТА

Президентът Румен Радев разкри пред журналисти, че на срещата на върха на Б9 – регионален формат за консултации и диалог по въпроси на сигурността, беше прието решение държавите от формата да самостоятелно определят дали и как да помогнат на Украйна.

Форматът включва страните членки на НАТО: България, Естония, Латвия, Литва, Румъния, Словакия, Унгария, Чехия и Полша.

Днес в Рига бяха поканени и Финландия и Швеция, които бяха представени от президента Александър Стуб и министър-председателя Улф Кристершон.

Отсъстваха президентите на Унгария, Тамаш Шуйок, и на Словакия, където Петер Пелегрини ще поеме длъжността от Зузана Чапутова. Тези две държави бяха представени от посланиците си в Латвия, според БТА.

Б9 няма да излезе с обща декларация, като потвърди самият Румен Радев.

„Защото няма постигнат пълен консенсус по отношение на текста на тази съвместна декларация, най-вече по отношение на различните виждания как да бъде постигнат изход от тази кръвопролитна война“, поясни президентът.

България отново с неясни позиции – този път за срещата на върха на НАТО. Радев предвеща „ядрен армагедон“

Президентът защити своята позиция, която е в противоречие с решението на парламента от 2022 година за предоставяне на военна помощ за Украйна. В изявление миналата седмица той заяви, че ако участва в срещата на върха на НАТО, ще защити своята позиция.

Румен Радев аргументира решението си пред медиите по следния начин:

„България беше активен участник в координацията на позициите и подготовката на различните предложения. Първоначалното предложение за съвместно изявление, което включваше задължаване на всяка страна от Б9 да предостави военна помощ, бе променено по моя настойчива инициатива. Резултатът бе приемането на позицията, че всяка страна може самостоятелно да реши дали и как да помогне на Украйна – с военна, финансова или хуманитарна помощ. Считам това за голям успех в насърчаването на разумния подход и важна стъпка към намирането на решение през преговори, съобразно устава на ООН“, допълни Радев по думи на БТА.

Николай Свинаров само за ДЕБАТИ: Има значение кой ще ни представлява на срещата на НАТО, особено когато президентът отстоява собствена позиция

Президентът потвърди, че ще представлява страната ни и на срещата на върха на НАТО през юли.

„Тази среща на Б9 е на фона на продължаващата война, особено предвид предстоящата среща във Вашингтон през юли. Ще подчертая решимостта на страната ни да развива своя отбранителен капацитет и да подпомага отбранителния потенциал на Източния фланг на НАТО“, заяви Радев след пристигането си в президентския дворец в Рига.

Още новини от деня – четете тук