Начало България Представяне на сп. ЛИК – „Великият бас Борис Христов“ ...

Представяне на сп. ЛИК – „Великият бас Борис Христов“ Борис Христов е нематериално културно наследство на България и най-съвършеният ни културен медиатор към света, заяви оперната певица Андрена Николова

29
Представяне на сп. ЛИК - „Великият бас Борис Христов“
                                                                                                Борис Христов е нематериално културно наследство на България и най-съвършеният ни културен медиатор към света, заяви оперната певица Андрена Николова

Борис Христов е нематериално културно наследство на България и най-съвършеният ни културен медиатор към света, защото отдавна преди ние да осъзнаем, че сме поставени адекватно на европейската карта на изкуството и културата, го е направил той. Това каза във включването си от пресклуба на БТА в Русе оперната певица Андреана Николова по време на представянето на септемврийския брой на списание ЛИК – „Великият бас Борис Христов“. 

Тя добави, че дори когато е била малка, е вярвала, че Борис Христов е част от държавните символи, както е гербът и знамето.

Николова е един от изявените солисти на Държавна опера – Русе. Специализирала е в Културния институт „Борис Христов” в Рим при авторитетната вокална педагожка Мирела Паруто. Участвала е в майсторските класове на световно известните оперни певици Гена Димитрова, Анна Томова-Синтова, Илеана Котрубас, Бернд Вайкл, Стефка Евстатиева.

Андреана Николова отбеляза, че представянето на списание ЛИК е една комуникация и споделяне на културна информация и емоция, от която всички имаме нужда.

„Продължавам и след толкова много години да настръхвам, когато звучи невероятният глас на Борис Христов в „Многая лета“. Този изключително богат глас, същевременно тази нежност, мекота и възможността да извае абсолютно всичко само с глас. С първите ми касетки на „Дон Карлос“, които съм слушала до скъсване на лентата, буквално оживяваше като образ пред мен. Имаше визуален образ, който се струеше от неговия глас. Това ми е първият досег до Борис Христов, далеч преди да стана ученичка в Музикалната гимназия и да осъзная, че това ще е моят път и моя съдба“, каза още Николова.

Тя добави, че за нея е била много емоционална и специализацията й в културния институт, носещ името на Борис Христов в Рим.

„Досегът с тази енергия и възможността да седнеш на пейката, на която може би Борис Христов си е представял как ще изпълни дадена роля –  tази връзка e невероятна отговорност, която носи познаването на творчеството на тази личност“, каза още Николова.

Тя заяви, че Борис Христов поставя еталон, че талантът сам по себе си не е достатъчен, а трябва да е подплатен с невероятен характер и трудолюбие.

„Това се опитвам да предам сега и на моите ученици, че трудът, характерът и отстояването е всичко, което може да ги преведе към голямото изкуство и да им покажа, че има примери, които стоят и светят пред нас, за да покажат, че всичко е възможно“, добави Николова. Тя е преподавател по класическо пеене в Националното училище по изкуствата „Проф. Веселин Стоянов” в Русе.