Начало Новини Председателят на СДСМ: Ще подкрепим само реални решения за преговорите с ЕС,...

Председателят на СДСМ: Ще подкрепим само реални решения за преговорите с ЕС, няма да бъдем параван за провалената политика на ВМРО-ДПМНЕ

34
Председателят на СДСМ: Ще подкрепим само реални решения за преговорите с ЕС, няма да бъдем параван за провалената политика на ВМРО-ДПМНЕ

СДСМ няма да бъде пречка за развитието на Северна Македония, но няма да бъде и прикритие за „провалената политика” по отношение на ЕС на ВМРО-ДПМНЕ и премиера Християн Мицкоски, казва председателят на опозиционната партия Венко Филипче, който днес е присъствал на традиционен събор по повод Деня на народното въстание, официален празник в страната, в с. Селце, Прилепско, съобщават от СДСМ.

По думите му Мицкоски и ВМРО-ДПМНЕ сами са станали „заложници на фалшивите си обещания, като по този начин държат като заложник“ и държавата.

„Обещаха да осигурят по-добри позиции в преговорите с Европейския съюз. Съзнавайки, че са излъгали, съзнавайки, че не могат да осъществят нищо, сега са заседнали като влак в снега…. Приличат на лош оркестър. Мицкоски казва едно, неговият министър Муртезани друго, а истината е, че нямат решение. Нямаха смелостта да излязат пред хората и кажат, че са излъгали. Чухме ги да обещават да отменят международни договори, а преди дни Мицкоски заяви, че Преспанското споразумение е добро и трябвало да бъде модел за преговори с ЕС. Представете си, Мицкоски, който изгради политическата си кариера на протести срещу Преспанското споразумение, сега го посочва като успех. Когато им беше удобно, манипулираха емоциите на гражданите, без да мислят, че един ден те ще трябва да поемат отговорност“, казва Филипче в изявление, публикувано в youtube канала на опозиционната партия.

По думите му СДСМ ще подкрепи всяко решение или по-добра позиция в преговорния процес с ЕС, „но само ако тези решения са реални и осъществими”.

„Ако очакват, че СДСМ наивно ще подкрепи идеи, които означават по-нататъшни блокади, решения, в които никой не вярва, освен тях самите в Белия палат (централата на ВМРО-ДПМНЕ), грешат. Няма да бъдем прикритие за техните провалени политики. Нека покажат лидерство, нека покажат смелост и най-важното, нека покажат искреност. Нека предложат реални решения, около които да се обединим. Ако не, ние няма да бъдем съучастници в пропадането им”, казва председателят на СДСМ Венко Филипче.

Преди дни премиерът на Северна Македония Християн Мицкоски заяви, че няма да повтори грешката на СДСМ и да приеме решения, които не е в състояние да осъществи, без да ги съгласува с опозицията „когато дойде моментът”.