Начало Водещи Предлагат улицата пред руското консулство в Букурещ да бъде преименувана на Алексей...

Предлагат улицата пред руското консулство в Букурещ да бъде преименувана на Алексей Навални

119
Предлагат улицата пред руското консулство в Букурещ да бъде преименувана на Алексей Навални
Снимка: БТА

Предложението на партията Съюз за спасение на Румъния (USR) е улицата в Букурещ, на която се намира консулският отдел на посолството на Русия, да бъде прекръстена на името на Алексей Навални. Това предложение бе направено след смъртта на руския опозиционен политик в наказателна колония в Арктика, където излежаваше 19-годишна присъда.

Организацията на Съюза за спасение на Румъния в Букурещ подчертава, че тази инициатива е в подкрепа на демократичните ценности и правата на човека, и представлява символ на солидарност с онези, които се борят за свобода и справедливост по целия свят.

Председателят на букурещката организация на партия Съюз за спасение на Румъния Влад Войкулеску заяви: „Преименуването на улицата, на която се намира седалището на консулството на Русия, на улица „Алексей Навални“ не е само символичен жест. Това е ясно послание, че подкрепяме борбата за свобода, право и демокрация. Това е израз на нашата солидарност с всички тези, които подобно на Алексей Навални, рискуват свободата си, за да защитят страната си от корупция и авторитаризъм.“

Кметът на Първи сектор в Букурещ Клотилд Арманд обяви във Фейсбук, че подкрепя инициативата за промяна на името на улицата.

За приемане на решението е необходимо гласуване с мнозинство в Генералния съвет на Букурещ и разрешение от префекта, пояснява Аджерпрес.

Букурещката организация на Съюз за спасение на Румъния е създала и петиция, която може да бъде подкрепена от гражданите в интернет.

Още международни новини – четете тук