Начало България Преди избора на нов патриарх: Мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха...

Преди избора на нов патриарх: Мощите на светия патриарх Евтимий Търновски бяха посрещнати в София

54
Велички епископ Сионий,
Велички епископ Сионий, игумен на Троянския и на Бачковския манастири (в средата), донесе светинята в София. Снимка: БТА

Светият патриарх на Търновската патриаршия, Евтимий, беше тържествено посрещнат в София, след като Светият синод на Българската православна църква – Българска патриаршия (БПЦ-БП) взе решение за това. Този акт е свързан с предстоящата интронизация на новия български патриарх.

Мощите бяха донесени от епископ Сионий, който е и игумен на Троянския и Бачковския манастири, в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. След като бъде избран новият български патриарх, който е и митрополит на София, там ще се състои и неговата интронизация.

Мощите ще бъдат разположени до чудотворната икона на Майката Божия – „Достойно есть“, за да може новият патриарх да се поклони пред своя предшественик и да моли за неговото застъпничество.

Поклонението пред мощите на патриарх Евтимий ще бъде възможно на 1 юли в патриаршеската катедрала „Св. Александър Невски“. Тогава новият български патриарх и митрополит на София ще отслужат първата патриаршеска света литургия.

На 20 юни Светият синод на БПЦ-БП проведе заседание, на което бяха избрани Врачанският митрополит Григорий, Видинският митрополит Даниил и Ловчанският митрополит Гавриил като кандидати за патриаршия престол с тайно гласоподаване.

Патриаршият избирателен църковен събор ще се проведе на 30 юни, стартирайки с утреня и божествена света литургия в Синодалната палата. Регистрацията на делегатите за събора вече започна.

Вижте повече новини тук