Начало Анализ Преди връчване на втория мандат: Има ли все пак нагласи сред партиите...

Преди връчване на втория мандат: Има ли все пак нагласи сред партиите за правителство?

64
Мандат за съставяне на правителство
Снимка: БТА

Очакванията са тази седмица президентът Румен Радев да връчи втория проучвателен мандат за съставяне на правителство на ДПС.

Миналата седмица държавният глава даде да се разбере, че няма да бърза с раздаването на мандатите. Мотивите са, че няма смисъл да се провежда предизборна кампания в разгара на отпускарския август.

Възможността да няма редовно правителство расте с всеки изминал ден, затова аз съм длъжен да се съобразявам вече не само с връчване на мандата, но и с това кога да бъдат евентуални предсрочни парламентарни избори, които трябва да се произведат в определен конституционен срок, коментира миналата седмица държавният глава.

Коментарът на Румен Радев дойде, след като съпредседателят на ДПС Делян Пеевски го призова да раздаде мандатите бързо, така че възможно най-скоро да се отиде на избори.

Радев: Не може да има избори поне до средата на септември

След турбуленциите в партията, които се разразиха буквално за часове и след среща в сараите на Ахмед Доган в парк „Росенец“, партията изглежда вече е на друго мнение.

Тази сутрин пред bTV депутатът Хамид Хамид, който първоначално гласува против правителството, предложено от ГЕРБ, вече е на мнение, че правителство трябва да има.

Той поясни, че от ДПС положат всички усилия, за да има правителство за втория мандат.

Парламентарната група и другите колективни органи на ДПС ще определят днес на заседание кой да отиде да вземе мандата и какво да се прави с него“, каза още Хамид Хамид в сутрешния блок на телевизията.

От ПП излязоха с позиция на Националния си съвет, според която те не виждат условия в 50-то Народно събрание за формиране на „проевропейско, антикорупционно правителство“ и потвърждават, че ще бъдат конструктивна опозиция.

От ДСБ пък предложиха на партньорите си от ПП да поискат втория мандат и да излъчат „техническо“ правителство.

„Това ще бъде мандат за всички парламентарни субекти, на които ще им бъде предложено да подпишат споразумение. Техническото правителство представлява премиер, равно отдалечен от всички партии, широко наложен авторитет в обществото и безупречен със своята биография и умения, който да предложи кабинет с експертен състав, който да работи по конкретна програма за определен срок“, коментира пред журналисти Стоян Михалев от ДСБ.

Имаме ли нужда от ГЕРБ?

Ясно е обаче, че ГЕРБ не биха подкрепили подобен кабинет и това стана ясно от правителството, което предложиха при първия мандат – със знакови политически лица от партията. Такава беше и заявката на самия лидер на ГЕРБ Бойко Борисов.

В интервю за bTV Екатерина Захариева заяви, че по своята същност „експертно“ правителство няма – след като то е гласувано от парламента и има политическа подкрепа, то е политическо.

Част от тях казаха, че харесват всъщност Росен Желязков, не казаха нещо лошо за кабинета, а гласуваха „против“. Сега казват, че кабинет трябва да има, на всички ни беше ясно, че кабинет трябва да има, но ми се струва, че това е просто на думи“, коментира Захариева.

Бившият премиер акад. Николай Денков даде да се разбере, че са възможни разговори с ДПС за правителство, но без Делян Пеевски начело.

След като първоначално в тв интервю Кирил Петков от ПП заяви, че са възможни преговори с „Възраждане“, по-късно той и негови съпатрийци заявиха категорично, че това не е възможно.

От „Възраждане“ се обявиха са широка анти-ГЕРБ и анти-ДПС коалиция, но в същото време лидерът на партията Костадин Костадинов заяви в неделя, че единственият начин българите да преодолеят разделението си е като дадат първото място на партията на следващи избори.

Пеевски писа на Доган

В безпрецедентната криза има много въпросителни, които остават без отговор. За момента не е ясно дали ДПС ще успеят да постигнат съгласие около фигура, която да предложат за премиер и каква подкрепа ще търсят и дали изобщо търсят такава.

Ако и те не успеят да излъчат кабинет, който да събере подкрепа, президентът трябва да даде и третия мандат. За това обаче той няма срок, а и не е ясно на кой ще бъде даден. Не е ясно дали БСП също са готови да реализират кабинет, а останалите играчи – ИТН вече заявиха нееднократно, че имат намерение да излъчат експертно правителство и поискаха третия мандат.

Величие“ вече не съществува като политически субект в парламента, като депутатите от групата вече са независими. Кой от тях какво правителство е готов да подкрепи също остава неясно.