Начало България Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан

29
Димитър Главчев
Снимка: БТА

Подготовката за евакуация на българските граждани от Ливан ще се осъществи в няколко етапа. Освен въздушната евакуация, се разглеждат и други опции за изваждане от страната. Всички българи, желаещи да напуснат Ливан, вече са идентифицирани.

Посолството на България в Бейрут ще информира точното време и място на евакуацията на гражданите директно, съвместно със ситуационния център към Министерството на външните работи. За предимство при изваждането ще се отдаде на семействата с деца и хората в уязвимо положение. Това беше решено на среща, проведена от премиера Димитър Главчев с участието на представители на МВнР, Министерството на транспорта и Секретариата на Съвета за сигурност и службите.

„Сигурността на българските граждани е първостепенна. Трябва да действаме бързо, но безопасността е от ключово значение както за хората, които искат да бъдат евакуирани, така и за екипите, които ще извършат операцията“, каза премиерът Димитър Главчев.

Заместник-министърът на външните работи Елена Шекерлетова предостави актуална информация от посолството на България в Бейрут за развиващата се обстановка в Ливан. Президентът Румен Радев беше информиран за действията, предприети от правителството.