Начало България ПП-ДБ предлагат нов закон, ще разшири кръга на служебните премиери

ПП-ДБ предлагат нов закон, ще разшири кръга на служебните премиери

49
Представителите на ПП-ДБ днес разговаряха с президента
Снимка: Булфото, архив

Депутати от партията „Продължаваме промяната – Демократична България“ (ПП-ДБ) представиха законопроект за промени в Закона за Сметната палата. Според тях заместник-председател на Сметната палата няма да се избира от председателя, а от Народното събрание чрез процедура. Това е важно, тъй като може да се отрази на избора на служебен премиер. Сегашните заместници на Сметната палата са Тошко Тодоров и Горица Грънчарова-Кожарева. Те също заявиха, че не са подходящи за позицията.

Предложените промени са мотивирани от факта, че сегашният начин за избор на заместник е с дефицити. В случай, че председателят на Сметната палата е назначен за служебен премиер, той има затруднения да предложи свои заместници. Това може да създаде препятствие за попълването на състава на Сметната палата. Предложението идва по време на дискусии за промяна в списъка с потенциални служебни премиери.

На неофициални срещи представители на партиите и на президентската институция се събраха, за да обсъдят премахването на председателя на Сметната палата. Президентът Румен Радев помоли за яснота по този въпрос, след като връща мандата за формиране на правителство. Тошко Йорданов заяви, че няма информация за участието на членове от президентството в такива срещи.