Начало Водещи „По силата на традицията“ или как бяха заложени капани при създаването на...

„По силата на традицията“ или как бяха заложени капани при създаването на ДАНС

162
ДАНС

В последните месеци въпросът за реформите в разузнаването и контраразузнаването изглежда определящ за бъдещето на (не)коалиционното управление.

Вече не става въпрос дали, а кога ще се извърши реформа в службите, а основен аргумент в тази посока е последният опит за манипулация на изборния процес с активно мероприятие от ДАНС.

Значение на предишното ръководство на ДАНС

На дата 21 май 2021 година станалото премиер Стефан Янев предлага да бъде освободен от поста си тогавашният председател на ДАНС Димитър Георгиев.

При смяната на председателя на ДАНС се наблюдават политически игри и силни протести от страна на ГЕРБ и самия Георгиев, което разкрива всъщност какво стои зад службата „Мара“.

Изборът на началник на ДАНС

Главният спор при приемането на закона за ДАНС е назначаването на началника на агенцията. В момента действащото законодателство показва парадокс, тъй като и двете заместници в ДАНС са назначени на партиен принцип.

Назначението на началника на ДАНС

Основната теза на опозицията за назначаването на шефа на ДАНС от президента е заради концентрацията на власт в ръцете на държавния глава. Аргументите са за това, че в Конституцията правителството се грижи за вътрешния ред и сигурността.

Реформата в службите минава през намирането на механизъм, с който те да бъдат деполитизирани на практика, а не само на хартия.

Необходимост от изменения в закона за ДАНС

Дали сегашното законодателство е достатъчно за гарантиране на безпристрастността на службите и дали не трябва да бъдат поставени и други ограничения за заемането на поста или пък да се увеличат основанията за освобождаване на ръководството при съмнение за липса на безпристрастност в работата му – това трябва да реши парламентът.

Въпросът е особено важен, особено след като стана ясно, че службите за сигурност са готови по-скоро да опорочат едно от най-важните граждански права – правото на избор и честното провеждане на демократични избори.

Това, което още не е разяснено, е как заместник-министър на електронното управление еще могъл да компрометира изборите.

Още анализи и коментари – четете тук