Начало Новини По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка ...

По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка Кристалина Георгиева препоръча централните банки да не намаляват лихвите твърде рано или твърде късно

24
По време на годишните срещи на МВФ и Световната банка 
                                                                                                Кристалина Георгиева препоръча централните банки да не намаляват лихвите твърде рано или твърде късно

В краткосрочен план централните банки трябва да продължат да са внимателни, да взимат решенията си въз основа на доказателства, като внимателно съблюдават икономическите данни и се уверят, че  пониженията на лихвите не са подранили или закъснели. Това заяви управляващият директор на Международния валутен фонд (МВФ) Кристалина Георгиева по време на брифинг за медиите на Международния валутен и финансов комитет (IMFC) към МВФ.

Брифингът бе даден в рамките на годишните срещи на Фонда и Световната банка във Вашингтон.

Паричната политика трябва да продължава да бъде добре комуникирана, така че очакванията да са закотвени на базата на тази комуникация, посочи още Георгиева.

Като друга краткосрочна цел тя определи „фокуса върху фискалните въпроси като незабавен приоритет“. 

„Фискалните буфери са се изчерпали и все пак фискалният натиск остава значителен и насочва вниманието към средносрочната фискална консолидация“, която трябва да започне веднага, препоръча управляващият директор на МВФ.

В средносрочен и дългосрочен план трябват задълбочени разговори за това как да се повишат перспективите за икономически растеж пред страните и да увеличи производителността. 

Кристалина Георгиева акцентира и върху високото равнище на държавни дългове, казвайки, че МВФ е предложил да подкрепи страни, които все още не са изпаднали в дългови затруднения, изискващи преструктуриране на задълженията им, но са изправени пред сериозни проблеми с ликвидността.