Начало България Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

Почитаме Светите София, Вяра, Надежда и Любов

39
София, Вяра, Надежда и Любов

Днес в православната църква се почита паметта на Светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов – почит за добродетелите, които ни карат да бъдем по-добри – вяра, надежда, любов и мъдрост.

София е символ на мъдрост. Тя е мъдростта, която не трябва да се изразява с думи, защото просто знае, вижда и подпомага. Тя се отхранива от вярата, надеждата и любовта и след това ги предава на света. Мъдростта може да се види в различни философии и религии, както и в настоящето време.

Преданието за София, Вяра, Надежда и Любов

През II век в Рим има една благочестива жена на име София, която била християнка. Тя имала три дъщери с имената на християнски добродетели – Вяра, Надежда и Любов. Тя ги възпитавала в любов към Господа Иисус Христос. И майката, и трите дъщери не скрили своята вяра в Христа и я изповядвали публично. Наместникът на Антиох ги донесъл при император Адриан (117-138), който заповядал да ги доведат незабавно пред него.

Когато стояли пред него, всички били изненадани от спокойствието им. Изглеждаше сякаш ги поканили на сватба, а не на изтезание. Адриан се опитал да ги убеди да принесат жертва на богинята Артемида, но момичетата (Вяра на 12 години, Надежда на 10 и Любов на 9) останали непоколебими във вярата си, така че императорът заповядал да ги мъчат жестоко. Майката била принудена да гледа изтезанията и страданията на децата си, но все пак проявила изключителна сила. След като не издържали на мъките, момичетата починали, а императорът разрешил на София да погребе телата на дъщерите си.

Три дни след смъртта на децата починала и майка им, която също била погребана с тях. Църквата чества светите мъченици София, Вяра, Надежда и Любов, тъй като като майка София изживяла с ужасното сърце мъките за Христа на своите обичани дъщери. Мощите на светците почиват от 777 г. в Елзас, Франция.

На днешния празник именниците карат гости и в много домове се пекат прясни питки, които се раздават с грозде или други плодове за здраве, щастие и любов. Пеят се песни и се танцуват хора.

Този празник се отбелязва най-тържествено от имената Вяра, Верка, Надежда, Надя, Любов, Люба, Любен, Любомир, Любомира, Любомил, София, Софка.

Денят на София

На 17 септември – денят на Светите София, Вяра, Надежда и Любов, столицата ни отбелязва своя празник. Този ден е обявен за празник на града с решение на Столичния общински съвет от 25 март 1992 година и ще се отбележи с множество културни събития.

Вижте още новини от деня тук