Начало Култура Почина албанският писател Исмаил Кадаре

Почина албанският писател Исмаил Кадаре

24
Почина албанският писател Исмаил Кадаре

Албанският писател Исмаил Кадаре загуби битката със сърцето си тази сутрин на 88 години, съобщи агенцията Франс прес, цитирайки издателя на писателя.

Той починал от сърдечен удар в болница в Тирана, след като пристигнал „без пулс“, а лекарите направили сърдечен масаж, но той починал около 8.40 ч. местно време (9.40 ч. българско време), съобщиха от болницата.

Исмаил Кадаре е роден на 28 януари 1936 г. в Гирокастра, Албания, спомня си БНТ.

Той е единственият албанец, бил номиниран повече от веднъж за Нобелова награда за литература и печелил наградата „Букър“, посочва „Албениън дейли нюз“.

Романист с саркастична нотка, майстор на гротеската и епоса, Исмаил Кадаре изследвал митовете и историята на родината си, за да разкрие анатомията на „универсалното зло“ – тоталитаризма.

Той се мести във Франция през 1990 г. – кратко преди свалянето на комунистическия режим след студентските протести през декември, отбелязва Асошиейтед прес. Живее в Париж, но в скорошно време се връща да живее в Тирана.

С над 80 романа, пиеси, сценарии, стихотворения, есета и разкази, преведени на 45 езика, Исмаил Кадаре е международно признат писател. Сред най-известните му произведения са романът „Генералът на мъртвата армия“, публикуван през 1963 г., когато Албания е под властта на диктатора Енвер Ходжа, една от най-жестоките диктатури в света.

През годините Кадаре получава редица награди като „Prix mondial Cino Del Duca“ (1992), „Хердер“ (1998), международния „Букър“ (2005), наградата на „Принцесата на Астурия“ за изкуство (2009) и Йерусалимската награда (2015). Той бива удостоен и с наградата „Kyong-ni“ през 2019 г. и Международната награда за литература „Neustadt“ през 2020 г.

Франция го признава за чуждестранен член на Академията за морални и политически науки, а през 2016 г. му се връчва Ордена на почетния легион. Бил е номиниран 15 пъти за Нобелова награда за литература. Във вестта от 90-те години е предложен от двете големи политически партии в Албания да бъде консенсусен кандидат за президент, но отказва.