Начало Новини Португалия може да повиши производителността си, ако една трета от работната сила...

Португалия може да повиши производителността си, ако една трета от работната сила бъде обучена да използва изкуствен интелект, сочи проучване

34
Португалия може да повиши производителността си, ако една трета от работната сила бъде обучена да използва изкуствен интелект, сочи проучване

Португалия трябва да преквалифицира 1,3 милиона работници, или около 30 на сто от работната сила в страната да работи с генеративен изкуствен интелект, за да преодолее разликата в производителността със средното за Европейския съюз ниво до 2030 г., сочат данни в проведено проучване, чийто данни бяха изнесени днес и цитирани от Ройтерс.

Ниската производителност отдавна е слабото място на Португалия, като увеличенията на производителността допринасят средно само с 0,6 на сто за годишния ръст на БВП между 2010 г. и 2022 г. – по-малко от половината от средното за ЕС ниво от 1,3 на сто, отбелязва осведомителната агенция, позоваваща се на доклада.

Проучването, публикувано от консултантската компания „МакКинзи“ (McKinsey), сочи потенциално рязко увеличение на производителността до 3,1 на сто до 2030 г., в съответствие с прогнозираната средна стойност за ЕС (през 2030 г.), ако страната бързо възприеме автоматизация и генеративни модели за изкуствен интелект, подготвяйки работната си сила за промяната.

„Това е уникална възможност за страната да се конкурира директно с развитите икономики на света по отношение на растежа“, каза старши партньорът в „МакКинзи“ Дуарте Бегоня.

В допълнение към 1,3 милиона работници, които се нуждаят от нови технологични и социални умения, ще бъде необходимо да се преобучат около 320 000 души, работещи в сфери като обслужване на клиенти или административна поддръжка, за нови работни места, докато за публичния, частния и образователния сектор – да работят в тясно сътрудничество.

„Голямата инвестиция ще бъде в промяна на процеси, процедури и начини на работа“, допълни Бегоня, обяснявайки, че за всяко евро, инвестирано в генеративни модели за изкуствен интелект, ще е необходимо да се инвестират още 3 евро за промяна на организацията на управление.